VIDEO: Prečrpavanje goriva v zraku iz letala Airbus C295W

by Urednik

NOVI AIRBUSOV SISTEM ZA PREČRPAVANJE GORIVA V ZRAKU

Airbus Defenece and Space je uspešno prikazal Airbusovo srednje transportno letalo C295W v vlogi letečega tankerja in tako predstavili novi sistem za prečrpavanje goriva v zraku za počasnješe letalnike.

Letalo C295 so opremili s prečrpovalno enoto na paleti – v transportni kabini letala – skupaj s pripadajočo računalniško nadzorno opremo. Letalo C295W je oskrbelo z gorivom v zraku drugo letalo C295W, “stikov” v zraku sta imela kar nekaj. Prečrpavanje goriva – oskrbovanje drugega letala z gorivom so preizkusili pri različnih hitrostih, najnižja je bila približno 200 km/h. Obe posadki sta pohvalili izredno uspešen preizkus, ki je potekal povsem gladko.

Sistem so pri Airbusu namenili oskrbi z gorivom v zraku za “počasnejša” – trubopropelerska letala, helikopterje in v prihodnosti morda tudi za brezpilotne letalnike. Možnosti za uporabo so še druge, na primer oskrba letal z gorivom v zraku med dolgotrajnejšimi iskalno-reševalnimi akcijami. Poskus prečrpavanja goriva v zraku s helikopterjem načrtujejo do konca letošnjega leta.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

VIDEO: Prečrpavanje goriva v zraku iz letala Airbus C295W

Povezani članki