VIDEO: Prikaz moči zračno-obrambnih sistemov Sirske vojske

by Urednik

SIRSKI VIDEOPOSNETKI ZA ODVRAČANJE AMERIŠKIH NAPADOV

Sirsko obrambno ministrstvo je na spletu objavilo videoposnetke nekaterih sistemov zračne obrambe Sirske vojske, predvsem v propagandne namene, verjetno pa tudi kot opozorilo Zahodu po nedavnih raketnih napadih.

Videoposnetek prikazuje delovanje številnih protiletalskih sistemov Sirske vojske, vključno z ruskimi lansirnimi napravami strelets za izstrelke igla in igla-S iz različnih kopenskih, zračnih in pomorskih platform. Prikazani so tudi sistemi za zgodnje opozarjanje P-15, mobilni raketno-topovski sistem zračne obrambe kratkega dosega (do 20 km in na višini do 15 km) pancir-S1 (pantsir-S1), raketne sisteme zračne obrambe buk-M, S-125 pechora, SA-6 kub in ZSU-23-4 shilka. Gre seveda za zračno-obrambne sisteme sovjetskega oziroma ruskega izvora.

ZDA so skupaj s Francijo in Veliko Britanijo 14. aprila 2018 iz ladij v vzhodnem Sredozemskem morju izstrelile okoli 100 raket na položaje v Siriji – cilji napada so bili znanstveno-raziskovalni objekt v Damasku, skladišče kemičnega orožja zahodno od Homsa in skladišče opreme za uporabo kemičnega orožja v bližini Homsa. Raketni napad je sledil kot “povračilni ukrep” Zahoda proti Sirski vojski, zvesti predsedniku Assadu, zaradi (domnevne) uporabe kemičnega orožja v spopadih v Dumi (Doumi), ki se je zgodil 7. aprila v vzhodnem delu Gute. Po ruskih podatkih naj bi ZDA in zaveznici lansirali 103 izstrelke, vendar naj bi jih sirska zračna obramba prestregla 71. Ruski protiletalski raketni sistem S-400, nameščen v Siriji, ni izstrelil nobene rakete, saj naj ne bi noben izstrelek letel proti ruskima vojaškima oporiščema v Siriji – Tartus in Hmeymim.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki