VIDEO: Priprave ruskih lovcev Su-57 na vojaško parado ob Dnevu zmage

by Urednik

NADALJEVANJE TESTIRANJ RUSKEGA LOVCA 5. GENERACIJE

V zadnjih tednih v Rusiji potekajo obsežne priprave na vojaško parado ob Dnevu zmage v 2. svetovni vojni, ki ga praznujejo 9. maja. Vojaške parade potekajo po celotni Rusiji, najznamenitejša in najštevilčnejša pa je zagotovo v Moskvi, kjer na Rdečem trgu premierno predstavijo tudi vse novosti v oborožitvi Ruske vojske.

Na letošnji Paradi zmage bodo zagotovo veliko pozornosti deležni tudi lovci 5. generacije Suhoj Su-57, ki so sicer kot prototipna letala Suhoj T-50 PAK-FA že nekajkrat preletela Rdeči trg. Priprave pilotov najsodobnejših ruskih lovskih letal Su-57 na letališču Žukovski pri Moskvi, kjer vsako liho leto poteka Mednarodni salon letalstva in vesoljske tehnike MAKS.

Prvih osem prototipnih letal Su-57, ki so že izdelani in jih (še) preizkušajo, bo verjetno obdržalo stare motorje. Ruske letalske sile bodo lovce Su-57, opremljene z novimi tehnološkimi rešitvami – vključno z novim motorjem “izdelie-30“, dobile šele leta 2019. Motor bodo po obsežnih testiranjih vgradili v Su-57 najprej v letu 2019 ali pa šele 2020.

Deveti prototip lovca T-50 je že opremljen z motorjem pete generacije “izdelie-30“ in naj bi omogočal letalu Su-57 križarjenje z nadvočno hitrostjo, tako da naj bi brez dodatnega zgorevanja lahko neprekinjeno letel s hitrostjo 2000 km/h.

V prvi fazi testiranj je Su-57 demonstriral izjemno upravljivost v letu pri nadzvočnih in podzvočnih hitrostih na različnih višinah. Serijsko bodo letalo začeli proizvajati takoj, ko se zaključi druga faza testiranj (testiranje orožja), prvih 12 pa naj bi Ruske letalske sile dobile leta 2019.

Rusko bojno letalo pete generacije bo prišlo v operativno rabo precej kasneje kot ameriški tekmec F-22, ki ga Američani uporabljajo že šest let. Poudarjajo pa, da bo precej cenejši od ameriških tekmecev F-22 in F-35.

Pripravil: A. Knific, foto: Military forum

 

 

 

Povezani članki