VIDEO: Ruska podmornica izstrelila prvo salva štirih raket bulava

by Urednik

RUSKA MORNARICA MED VAJAMI IZSTRELILA SALVO PODMORNIŠKIH RAKET

Ruska strateška jedrska podmornica Yury Dolgoruky razreda borei je v torek, 22. maja 2018, uspešno izvedla salvo lansiranja štirih medcelinskih balističnih raket RSM-56 bulava, so sporočili iz tiskovne službe Severne flote Ruske mornarice.

Salvo štirih medcelinskih balističnih raket RSM-56 bulava so iz podmornice Yury Dolgoruky razreda borei izstrelili izpod površja Belega morja, usmerjene pa so bile v tarče na vadišču Kura na polotoku Kamčatka. V sporočilu so dodali, da so vse štiri rakete zadele svoje cilje, kar je potrdilo tehnične značilnosti in zanesljivost strateških podmornic razreda borei in balističnega raketnega sistema bulava.

Tristopenjska podmorniška raketa RSM-56 bulava lahko nosi do 10 neodvisnih bojnih
glav in ima doseg 8000 km (5.000 milj).

Ruska mornarica ima trenutno v svoji floti tri najsodobnejše podmornice razreda borei, Yury Dolgoruky, Aleksandr Nevsky in Vladimir Monomakh, do leta 2020 pa jih načrtujejo skupno osem. Razred novih ruskih strateških podmornic je poimenovan po grškem bogu mrzlega severnega vetra (Boreas).

Prva podmornica razreda borei Yury Dolgoruky (K-535) se je pridružila Severni floti Ruske vojne mornarice v januarju 2013, Pacifiška flota je v uporabo dobila podmornici Alexander Nevsky (K-550) decembra 2013 in Vladimir Monomakh (K-551) decembra 2014. Podmornice Knyaz Vladimir, Knyaz Oleg in Knyaz Suvorov še gradijo v ladjedelnici Sevmash.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

VIDEO: Ruska podmornica izstrelila prvo salva štirih raket bulava

Povezani članki