VIDEO: Sirska letala med napadi na sirske upornike in pripadnike ISIS-a

by Urednik

IZJEMNI POSNETKI SIRSKIH LOVCEV MED NAPADI NA UPORNIKE

Na spletni strani You Tube se je pred dnevi pojavil zanimiv videoposnetek delovanja Sirskih letalskih sil v letu 2014, ki nazorno prikazuje nekatere tvegane manevre pilotov Sirske vojske v spopadih s sirskimi uporniki, kot tudi pripadniki Islamske države (ISIS).

Čeprav so sirska bojna letala in helikopterji zastareli napram večine letalnikov zahodnih sil, so dokaj uspešni v bojih proti uporniškim skupinam. Na videoposnetku lahko v akciji vidimo lovce Su-22, MiG-29, MiG-23 in MiG-21, kot tudi bojne helikopterje SA-342 gazela in Mil Mi-2. Zelo zanimivo je dejstvo, da Sirska vojska, kljub triletni vojni, ki divja po vsej državi, še vedno uspe ohranjati toliko letečih letalnikov in jih uspešno uporabljati.

Sirska vojska tudi še vedno nima preciznega orožja zrak-zemlja, zato napadajo položaje upornikov s preleti na nizkih nadmorskih višinah, kar pa je izredno tvegano – tako, da jih zadenejo z orožjem malega kalibra, kot tudi z izstrelki prenosnih raketnih sistemov MANPAD.

Uporniške skupine po vsej Siriji pogosto sestavljajo nekdanji vojaki Sirske vojske, ki so oboroženi s prenosnimi protiletalskimi raketnimi sistemi, pa jim njihova slaba izurjenost in pomanjkanje strokovnega znanja o oborožitvenih sistemih onemogoča, da bi pogosteje sestrelili kakšno letalo oz. helikopter Sirskih letalskih sil. Večino letalnikov so namreč uničili kar z napadi na vojaške baze oz. pri njihovem vzletanju/pristajanju. Točni podatki, tako o zaseženih kot uničenih letalih in helikopterjih, žal niso znani.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Sirska letala med napadi na sirske upornike in pripadnike ISIS-a

Povezani članki