VIDEO: Splavitev britanske letalonosilke HMS Queen Elizabeth

by Urednik

LETALONOSILKA HMS QUEEN ELIZABETH V VODI

V ladjedelnici Rosyth na Škotskem so pred tednom splavili novo britansko letalonosilko HMS Queen Elizabeth. Triurno splavitev in premik na pomol so zabeležile tudi kamere, hiter posnetek pa si lahko pogledate v spodnjem videu.

Potem ko je britanska kraljica Elizabeta v začetku julija s steklenico viskija uradno krstila novo letalonosilko britanske Kraljeve mornarice, ki bo nosila ime HMS Queen Elizabeth v suhem doku, so le slaba dva tedna kasneje, 17. julija 2014, ladjo v ladjedelnici Rosyth na Škotskem tudi splavili.

Bodoči ponos britanske Kraljeve mornarice – konvencionalna letalonosilka razreda Queen Elizabeth – so po splavitvi iz suhega doka v bližini Edinburgha v treh urah z vlačilci prepeljali do bližnjega pomola, kjer se bodo nadaljevala  dela vse do konca leta 2015.

Prva posadka se bo preselila na krov letalonosilke maja 2016 pred preskusi na morju, ki se začnejo v avgustu 2016, in predajo britanski Kraljevi mornarici maja 2017. Prva testiranja helikopterjev se bodo bo začela v letu 2017, poskusni pristanki in vzleti palubnih lovcev F-35B pa proti koncu leta 2018. Kar 65-tonska vojaška ladja naj bi bila operativna v letu 2020.

Pripravil: A. Knific, foto: Daily Mail

VIDEO: Splavitev britanske letalonosilke HMS Queen Elizabeth

VIDEO: Gradnja britanske letalonosilke HMS Queen Elizabeth

Britanska kraljica krstila letalonosilko HMS Queen Elizabeth

Britanska kraljica Elizabeta je krstila novo letalonosilko britanske Kraljeve mornarice, ki bo nosila ime HMS Queen Elizabeth, v suhem doku ladjedelnice Rosyth na Škotskem.

Povezani članki