VIDEO: Su-57 končno vzletel z novim motorjem

by Urednik

PAK-FA KONČNO DOBIL ŠE LASTEN MOTOR

V prvih dneh decembra 2017 je prvič vzletel ruski lovec Su-57 (prej T-50 PAK-FA), opremljen z novim motorjem NPO Saturn “produkt 30” (izdeliye 30), ki bo poslej standardni motor v serijskih Su-57.

V konstruktorskem biroju Suhoj so doslej izdelali devet prototipnih letal Su-57, ki so jih poganjali Saturnovi turboventilatorski motorji z dodatnim zgorevanjem produkt 117, dejansko derivati motorjev AL-41F-1S, kakršni poganjajo lovca 4.++ generacije Su-35. Rusi nameravajo zamenjati motorje produkt 117 z novimi produkt 30 za letala, ki bodo v serijski proizvodnji po letu 2020.

Kot trdiji uradni predstavniki ruske vlade, bodo novi motorji zmogljivejši in porabili manj goriva, imeli manjšo maso in manj zahtevno vzdrževanje.

Suhojev vodja testnih pilotov Sefgej Bogdan je prvič poletel z novimi motorji 5. decembra v Gromovem testnem centru v Žukovskem, polet pa je trajal 17 minut. Posnetki prikazujejo letalo Su-57, ki je imelo vgrajen levi motor produkt 30, na desni strain pa je bil stari motor produkt 117, razlika pa je prepoznavna po (nazobčanih) segmentih izpušnih šob. Motor produkt 30 so vgradili na drugo prototipno letalo Su-57, znano tudi kot T-50-2.

Pričakujejo, da bodo prvin serijski Su-57 prišli v operativno rabo že konec tega desetletja, letalo pa že ima precejšen del elementov tehnologije slabe radarske zaznavnosti. Med drugim notranje jaške za oborožitev in napredne senzorje ter radar z aktivno radarsko rešetko AESA ter infrardeče iskalne in sledilne senzorje. Testiranja prototipnih Su-57 so že v zaključku prve faze.

Putinova administracija še vedno sestavlja večletni državni načrt oboroževanja in opremljanja vojske, ki bo tudi določal, kdaj in v kolikšnem številu bodo uvajali letala Su-57 v desetletnem obdobju do 2027. Ministrstvo za gospodarstvo in trgovino pa medtem še vedno “drži” prvotnega načrta, po katerem se bo serijska proizvodnja lovcev Su-57 v večjem obsegu začela v letu 2020.

Pripravil: B. Knific, foto: Defense Tech Russia

 

Povezani članki