VIDEO: “The Imitation Game” – napovednik vojnega filma

by Urednik

THE IMITATION GAME – KAKO RAZVOZLATI NEMŠKO ENIGMO?

V teh dneh v Veliki Britaniji premierno predvajajo zgodovinsko biografsko dramo “The Imitation Game”, v kateri je predstavljena zgodba o Alanu Turingu, britanskem matematiku, logiku, kriptoanalitiku in pionirju računalništva, ki je v vojni vihri 2. svetovne vojne sprejel nemogočo nalogo – razvozlati nemška šifrirna sporočila, generirana s šifrirnim strojem enigma.

Film The Imitation Game, biografija/drama, Velika Britanija 2014, 114 min, IMDB ocena: 8,5

režija: Morten Tyldum, igrajo: Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Matthew Goode,…

Druga svetovna vojna se ni odločala le na krvavih bojiščih, ampak tudi s konfrontacijo na različnih področjih v zaledju. Vitalen del vojne so bile informacije, zato jih je vsaka stran v medsebojni komunikaciji pred nasprotnikom zaščitila v šifriranih sporočilih. Nemcem je to uspevalo s posebnim šifrirnim strojem enigma (uganka), kar je zaveznike na drugi strani spravljalo v obup, saj nikakor niso uspeli razvozlati šifer, zato so oblikovali posebne skupine strokovnjakov in znanstvenikov, ki so v strogi tajnosti skušali odkriti ključ nemške enigme. Skupini pod vodstvom Alana Turinga je to uspelo. Po vojni se je Turing posvetil razvoju prvih računalnikov, v zasebnem življenju pa se je zaradi istospolne usmerjenosti po takratnih britanskih zakonih znašel celo na sodišču.

Ernest Rutherford – izumitelj podvodnega sonarja

Mnoge osebne zgodbe in rezultati dela znanstvenikov iz časa obeh svetovnih vojn so zaradi delovanja v strogi tajnosti še vedno slabo poznani. Tako naj kot zanimivost omenimo še britanskega fizika Ernesta Rutherforda, ki je prav tako sodeloval z Britansko mornarico in velja za izumitelja podvodnega sonarja – njegov lik ne nastopa v omenjenem filmu, saj je sodelovanje potekalo med 1. svetovno vojno.

Rutherford velja za enega najpomembnejših jedrskih fizikov 20. stoletja, saj je leta 1917 kot prvi znanstvenik razcepil atom in prejel Nobelovo nagrado za kemijo. Vendar je leta 1915 objavil še en pomemben, a zelo malo poznan znanstveni članek, v katerem je opisal možne uporabe zvočnih valov za signalizacijo in zaznavanje podvodnih objektov. Na univerzi v Manchestru je za Britansko mornarico opravil več poskusov, v katerih je v velikih vodnih rezervoarjih nameščal podvodne mikrofone in z zvočnimi odboji zaznaval potopljene predmete. S sodelavci je izdelal prvi delujoči prototip modernega sonarja, ki so ga hoteli Britanci uporabiti za iskanje nemških podmornic – novega pomorskega orožja v veliki vojni. A so se spopadi končali, še preden jim je uspelo z napravo opremiti večji del vojnega ladjevja.

Izumitelj sonarja Ernest Rutherford

Znanstvenik se je po vojni odpravil v ZDA, vojska pa je njegove zapiske o sonarju po smrti leta 1937 označila z najvišjo stopnjo tajnosti. Tako so hoteli ohraniti tehnološko prednost pred Nemci, saj so z naprednimi sonarji v 2. SV rešili mnogo zavezniških mornarjev. A so skupaj z zapiski izginili tudi namigi, kdo je bil izumitelj tehnologije, ki je spremenila pomorsko vojskovanje.

Pripravil: Jure Mikelj, foto: IMDb

VIDEO: Napovednik filma The Imitation Game

Povezani članki