VIDEO: Usposabljanje civilinih delavcev za krizna žarišča (HEAT)

by Urednik

SLOVENSKA VOJSKA V GOTENICI IZKUŠNJE S KRIZNIH ŽARIŠČ DELILA S CIVILINIMI DELAVCI

V Gotenici je Slovenska vojska v sredini oktobra 2013 pripravila usposabljanje za civilne delavce, ki so napoteni na krizna žarišča. Posebno usposabljanje, ki je poznano pod kratico HEAT (Hostile Environment Awareness Training), je sestavljeno iz teoretičnih in praktičnih vsebin in preskusov.

Na krizna območja so poleg pripadnikov oboroženih ali varnostnih sil napoteni tudi civilni delavci, ki nimajo predhodnega znanja in veščin življenja in dela v nevarnem okolju, zato je že nekaj časa praksa, da novinarji, delavci mednarodnih organizacij ali nevladnih organizacij pred prihodom na krizno območje opravijo posebno usposabljanje, ki je poznano pod kratico HEAT (Hostile Environment Awareness Training), sestavljeno iz teoretičnih in praktičnih vsebin in preskusov.

heat3

Eno takšnih je od ponedeljka, 14., do petka, 18. oktobra, potekalo v policijskem centru Gotenica, pristno okolje kriznega žarišča pa so pomagali ustvariti tudi pripadniki vojaške policije Slovenske vojske, ki so s svojim znanjem in izkušnjami prispevali k sklepnemu delu, praktičnem preizkusu, ko so v vlogi markirantov delovali na različnih delovnih točkah (zaseda in ugrabitev, legalna in nelegalna kontrolna točka, množično zborovanje).

VIDEO: Usposabljanje civilnih delavcev napotenih na krizna žarišča v ZDA

Usposabljanje civilistov, ki odhajajo v misije civilnega kriznega odzivanja po svetu že od leta 2007 kot predstavnik Republike Slovenije organizira Center za evropsko prihodnost (CEP). Tokratnega se je udeležilo 12 predstavnikov misije EULEX Kosovo, ki bodo delovali na severu države, poleg so bili tudi predstavniki misij, ki bodo odšli v Afganistan in Libijo. V fotogaleriji so ujeti trenutki z omenjenega usposabljanja, v videu pa je kratka predstavitev podobnega usposabljanja v ZDA.

Center za evropsko prihodnost

Center za evropsko prihodnost je organizacija, ki v imenu slovenske vlade skrbi za razvojno pomoč in sodelovanje. Center je aktivnosti osredotočil na države z Zahodnega Balkana, tako da predvsem nudi pomoč državam kandidatkam (Črna gora, Srbija, Makedonija) in potencialnim kandidatkam (Albanija, BiH, Kosovo) na njihovi poti v Evropsko unijo. V ta namen center organizira usposabljanja, seminarje, delavnice, konference na mednarodni in regionalni ravni, okrogle mize in ostale metode prenašanja znanja na področju varnosti in ekonomskega razvoja. Aktivnosti izvajajo na prošnjo posamezne države in so prilagojene specifičnim zahtevam, vodijo pa jih strokovnjaki z različnih področij, ki sodelujejo že od pripravljalne faze, nato teme skupaj z vadbenci osvetlijo iz različnih zornih kotov, jih implementirajo v praksi in končajo z evalvacijo. Po usposabljanju so vadbenci sposobni pri svojem delu uporabiti pridobljene kompetence, znanje in veščine.

Pripravil: Jure Mikelj, foto: Slovenska vojska

Povezani članki