VIDEO: V ZDA preizkusili gatlingov mitraljez GAU-12 na lovcu F-35

by Urednik

AMERIČANI RAZVIJAJO OBOROŽITEV NEVIDNEGA LOVCA F-35 JSF

Američani so julija 2015 začeli preizkušati nevidnega lovca F-35 oboroženega z dvema petcevnima vrtljivima mitraljezoma GAU-12 (tipa gatling) kalibra 25 mm, ki so ju »skrili« v zgornji del kril letala. Programska oprema za nadzor ognja novega mitraljeza za F-35 pa bo na voljo šele leta 2019.

V spodnjem videoposnetku je prikazano testno streljanje (na tleh) z enim od vgrajenih topov GAU-12 v krilu lovca F-35. Nove topove bodo ameriški piloti lahko uporabljali šele po letu 2019, ko bodo začeli izdelovati lovce F-35 v različici block F3, oboroženi z dvema petcevnima mitraljezoma GAU-12 (25 mm), lasersko vodljivimi bombami paveway II, naprednimi raketami z4rak-zrak srednjega dosega in IR izstrelki zrak-zrak sidewinder.

Mitraljez (top) tipa gatling je vrsta večcevnega hitrostrelnega orožja, ki ga je izumil Američan Richard Gatling v času ameriške državljanske vojne. Prvi Gatlingov top je bil zmožen neprekinjenega streljanja, vendar je potreboval nekoga, ki je vrtel ročni mehanizem, zatoše  ni bil povsem avtomatsko orožje.

Več cevi gatlingovega mitraljeza omogoča boljše hlajenje, saj vsaka cev ustreli samo enkrat na eno rotacijo. Novejši topi gatling izstrelijo tudi več kot 6000 nabojev v minuti. Njihova slabost je časovni zamik, saj mora motor pred začetkom streljanja zavrteti cevi na delovno hitrost.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

VIDEO: Testiranje vrtljivega mitraljez GAU-12 na lovcu F-35

Povezani članki