VIDEO: Vojaška letalska parada ob dnevu zmage v Moskvi

by Urednik

LETALSKI DEL VOJAŠKE PARADE NA MOSKOVSKEM RDEČEM TRGU

Vojaška parada v počastitev 76. obletnice zmage Sovjetske zveze nad nacistično Nemčijo v veliki domovinski vojni med leti 1941-1945 je na moskovskem Rdečem trgu potekala 9. maja, na obletnico uradnega datuma o brezpogojni predaji, ki jo je v Berlinu podpisal feldmaršal Wilhelm Keitel.

Letos so letalsko parado odprli trije težki vojaški transportni helikopterji Mi-26, ki jim je sledilo pet večnamenskih helikopterjev Mi-8, prelet helikopterjev pa so zaključili napredni jurišni helikopterji Mi-35 akrobatske skupine Berkuti, Ka-52 alligator in Mi-28N. Pri letalih so bila prav tako prva na vrsti transportna letala – trije Il-76 v formaciji, sledili so strateški bombniki Tu-160 in Tu-95MS ter dve leteči cisterni Il-78, ki sta demonstrirala oskrbo z gorivom v zraku. Eden od bombnikov Tupoljev Tu-160 je letel v formaciji s štirimi lovci.

Letalski del parade se je nadaljeval s preletom naprednih lovcev Su-35, jurišnih letal Su-24 in štirimi lovci MiG-31K, ki so bili oboroženi s hipersoničnimi raketami kinzhal (kinžal). Sledili so jim štirje najnovejši lovci pete generacije Su-57 in sestavljena skupina desetih bojnih letal Su-34, Su-30SM in Su-35 iz letalskega centra Lipetsk.

Tradicionalno so letalsko parado zaključili s formacijo Kubinka Diamond, sestavljeno iz lovcev MiG-29 in Su-30SM, ki sta jo skupaj izvedli akrobatski skupini Striži in Ruski vitezi. Za zaključek je šest jurišnih letal Su-25 nad moskovskim Rdečim trgom z dimom na nebu izrisalo rusko zastavo.

 Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki