VMFA-121 (USMC): ˝F-35B je operativen˝

by Urednik

OPERATIVNA PRVA ESKADRILJA LOVCEV F-35B AMERIŠKIH MARINCEV

Enaintridesetega julija letos je 121. lovsko bombniška eskadrilja Korpusa mornariške pehote ZDA (VMFA-Marine Fighter Attack Sqadron USMC), ki ima v svoji sestavi deset bojnih letal F-35B lightning II v konfiguraciji blok 2B, dosegla začetne operativne zmogljivosti (IOC-Initial Operational Capability).

S tem korakom je postala prva operativna eskadrilja opremljena z bojnimi letali F-35B v svetu. Gre za enoto, ki lahko deluje s kopenskih letališč, a tudi amfibijsko-desantnih ladij in letalonosilk ameriške vojne mornarice (US Navy).

Kot prihodnost taktičnega letalstva ameriške mornariške pehote bodo bojna letala F-35 postopno dopolnila zatem pa s časom tudi popolnoma prevzela vlogo in naloge kar treh letal in sicer: AV-8B harrier, F/A-18 hornet in EA-6B prowler.

Korpus mornariške pehote ZDA je do sedaj uspel usposobiti (prešolati) na letala F-35B več kot 50 pilotov in usposobiti več kot 500 pripadnikov za njihovo tehnično vzdrževanje. Po trenutnih načrtih naj bi VMFA-121 v prehodu na letala F-35B v letu 2016 sledila 211. jurišna eskadrilja mornariške pehote (VMA-Marine Attack Squadron), v letu 2018 pa še  311. jurišna eskadrilja mornariške pehote.

Pripravil: Drago Dakič Prelc, foto: USMC

Povezani članki