Vojaška letala Savdske Arabije napadla upornike v Jemnu

by Urednik

ŠIITSKO PLEME HUTI UPORABLJA JEMENSKA VOJAŠKA LETALA

Državljanska vojna v Jemnu je v noči na 26. marec 2015 dosegla vrhunec, potem ko so vojaška letala Savdske Arabije bombardirala položaje pripadnikov šiitskega plemena Huti, ki so pred tednom najprej zasegli vojaška letala Jemenske vojske, nato pa z njimi napadli sunitske (pro)vladne sile in prestolnico Sanaa.

Jemenski predsednik Jemna Abd Rabbuh Mansur Hadi je pred dnevi ob letalskih napadih že zapustil prestolnico (z ladjo), prav tako pa tudi ameriški vojaki vojaško bazo Al Anad blizu mesta al-Houta, potem ko je bližnje mesto napadla jemenska podružnica al Kaide (ta je nasprotnica tudi šiitskemu plemenu Huti).

Savdska Arabija je že pred nočnimi napadi napovedala možnost zračnega posredovanja v Jemnu, ki je podprto z vedno številčnejšo mednarodno zvezo držav (ZAE, Katar, Bahrajn, Kuvajt, Oman?), ki ostajajo zavezane boju proti plemenu Huti, ki so prevzeli kontrolno nad velikim delom Jemna, vključno s prestolnico Sanaa. ZDA se zaenkrat ne želi neposredno vmešavati v konflikt, napovedali pa so zagotavljanje “logistične in obveščevalne podpore” ofenzivi pod vodstvom Savdske Arabije.

Jemensko pleme Huti so prejšnji teden skupaj z zavzetjem  vojaških letalskih baz al-Daylami in Hodedia tiho prevzeli tudi nekatere vodilne položaje v Jemenskih letalskih silah (zamenjalo se je 10 poveljnikov).

Jemenske letalske sile imajo v svoji floti skoraj 250 letalnikov, vključno z lovskimi bombniki MiG-29 (25 letal), MiG-21 (50+) in Su-22 (več kot 30), helikopterji Mi-24 (32), Mi-17 (25) in Mi-8 (10). Večina letalnikov je ruskega oz. sovjetskega izvora in so razdeljeni v osem letalskih brigad v šestih letalskih bazah, od katerih je najpomembnejša al-Daylami (sedaj pod nadzorom Huti) v bližini prestolnice Sanaa. Vendar pa Huti ne nadzirajo preostalih štirih letalskih baz: al-Anad v Lahju (blizu Adenov), Rayyan v Hadhramautu, Tarik v Taizu in Ataq v Shabwaju.

 Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

 

Povezani članki