Vojaška vaja Jadranski udar – Adriatic Strike 2016

by Urednik

V SLOVENIJI POTEKA MEDNARODNA VOJAŠKA VAJA JADRANSKI UDAR 2016

V  teh dneh, med 6. in 12. junijem 2016, poteka v Sloveniji mednarodna vojaška vaja Jadranski udar (Adriatic Strike) 2016. Slovenska vojska v njej sodeluje z zavezniškimi državami, v njej pa bodo ob podpori vojaškega letalstva izvedli usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja.

Vajo Jadranski udar 2016 organizira poveljstvo 15. polka vojaškega letalstva SV, na njej pa se usposabljajo certificirani usmerjevalci združenega ognja, prvič pa na njej sodeluje tudi premestljivi operativni center iz italijanskega Poggia Renatica iz sestave poveljstva letalskih sil zveze Nato za Evropo. Skupaj bo vaja zbrala približno 600 udeležencev iz oboroženih sil Avstrije, Belgije, Češke, Črne gore, Danske, Francije, Grčije, Hrvaške, Italije, Kanade, Latvije, Litve, Madžarske, Nizozemske, Romunije, Slovaške, Slovenije, Španije, Združenih držav Amerike, Nemčija in Makedonija pa sta na vaji opazovalki.

Usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja bodo podpirali z naslednjimi letalskimi zmogljivostmi:

  • helikopterji:
    – Bell 206, Slovenija
    – Bell 412, Slovenija
    – AS AL 532 cougar, Slovenija
    – Bell OH-58 kiowa, Avstrija
    – SA 341 gazela, Črna gora
    – Mi-17 hip, Slovaška
  • letala:
    – Pilatus PC-9, Slovenija in Hrvaška
    – Pilatus PC-7, Avstrija
    – Aero L-159, Češka
    – Aero L-39, Slovaška
    – F-16, ZDA
    – AMX, Italija
    – Saab JAS-39 gripen,  Madžarska
  • brezpilotna letala:
    – shadow in raven, ZDA
    – puma, Danska

Letalniki bodo v vzletali in pristajali na letališču Cerklje ob Krki, brezpilotna letala na letališču Postojna, zavezniška letala Pilatus PC-9, F-16, AMX in SAAB JAS 39 Gripen pa bodo izvedbo vaje podpirala z matičnih letališč.

Usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja bo potekalo na šestih različnih lokacijah po Sloveniji: na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna, kjer bodo letalniki, tanki, minometi in topovi zagotavljali ognjeno podporo, ter na območju Soriške planine, občine Sevnica, občine Črnomelj, Gotenice pri Kočevju in na letališču Rakičan pri Murski Soboti, kjer bodo letalniki letalsko podporo samo simulirala.

Zaradi zagotovitve varne izvedbe vaje ter varnega in neprekinjenega zračnega prometa bodo v času vaje potekale dnevne začasne zapore zračnega prostora nad območji delovanja med 9.00 in 12.00, 14.00 in 17.00 ter 19.00 in 23.00 uro. Večji del usposabljanja bo potekalo v vidnem delu dneva, vse aktivnosti na delovnih točkah pa bodo končane do 23.00 ure.

Aktivnosti na terenu bodo potekale po vnaprej določenem scenariju in bodo za okolico v pretežni meri nemoteče, saj bo na terenu le manjše število vojakov in vojaških vozil, uporaba manevrskega streliva bo minimalna, vadbenci se bodo z vozili premikali po javnih cestah in utrjenih gozdnih poteh.
Usmerjevalec združenega ognja svetuje poveljniku na terenu o uporabi zračne in druge vrste ognjene podpore (ladijske, minometne, artilerijske) in njeni pravilni uporabi ter ob delovanju kontrolira izvedbo. Na terenu zagotavlja tudi podporo v obliki izvidovanja poti, spremstva konvojev in nadzora okolice, s čimer je vzpostavljena celovita zaščita lastnih sil.
Slovesnost pred začetkom mednarodne vojaške vaje, ki bo odprta za javnost, bo v nedeljo, 5. junija, ob 11. uri v Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki, obiskovalci si bodo lahko med 10. in 14. uro ogledali statično in dinamično predstavitev letalskih zmogljivosti, ki podpirajo izvedo mednarodne vojaške vaje Jadranski udar 2016.

Pripravil: B. Knific, viri: SV, Obris, Revija Obramba 7/2015, foto: VVS Photography, fotografije z vaje Adriatic Strike 2015: Tina Podkrižnik in Jani Krošl

Povezani članki