Vse ameriške letalonosilke v ameriških pristaniščih?!

by Urednik

KAJ NAČRTUJE OBAMA?

Ameriški voditelji so (po nekaterih informacijah) vpoklicali vse letalonosilke Ameriške mornarice z dolžnosti nazaj v domača pristanišča, kar naj bi se primerilo prvič po 2. svetovni vojni.  

Ameriška TV Fox News je postregla s kar senzacionalno vestjo (niso je na primer povzeli niti na CNN in/ali BBC…), ki jo začenjajo s podmeno, da se zdi kot da bi sedanja /(odhajajoča) ameriška vladna garnitura želela izpostaviti ZDA napadu. Vseh deset ameriških letalonosilk je namreč za nekaj tednov odpoklicanih z dolžnosti in zasidranih v pristaniščih. Nobena od letalonosilk ni (bojno) operativna, pri Fox News navajajo, da so kot lahke tarče. Američanom naj bi se kaj takega ne primerilo v celotnem obdobju po drugi svetovni vojni, ne bodo pa prisotni celo na območju nemirnega Bližnjega vzhoda in ne na območjih, kjer je ogrožen ameriški državni interes.

Letalonosilka USS Dwight D. Eisenhower in njena bojna skupina se vračata v Norfolk, matično luko, po sedmih mesecih operativnega delovanja in opravljenih na stotine bojnih poletih letal z njene palube v letalskih napadih na položaje ISIS v Iraku in Siriji tako iz Sredozemskega morja kot iz Perzijskega zaliva. V bojna delovanja sta bila vključena tudi dva rušilca iz omenjene bojne skupine (USS Nitze in USS Mason), ki sta ju v Rdečem morju z raketami  napadli Hutiji (ob podpori Irana). Z rušilca USS Mason so prestregli te napadalne rakete, nato pa je v oktobru lani USS Nitzhe – kot povračilni ukrep – uničil radarske inštalacije Hutijev v Jemnu.

Letalonosilka USS George H.W. Bush zamuja v ladjedelnici za več kot šest mesecev in ne bo mogla zamenjati USS Eisenhower, zatrjujejo uradni predstavniki Vojne mornarice ZDA. Tako zdaj na območju Bližnjega vzhoda ni nobene ameriške letalonosilke (z bojno skupino), se pa na tem območju nahaja velika amfibijska ladja z nekaj tisoč marinci na krovu, prav tako pa tudi s helikopterji in nekaj reaktivci za posredovanje ob morebitni krizi, še zatrjujejo predstavniki Vojne mornarice ZDA. Potem so v USN za SuperStation95 zatrdili, da imajo na voljo dovolj drugih bojnih reaktivcev, s katerimi lahko zapolnijo nastalo praznino tako na Bližnjem vzhodu kot kjerkoli drugje v svetu. Prav tako bi USN lahko v trenutku ”vrnila” letalonosilko, če bi bilo potrebno. Omeniti pa velja, da so prav letalonosilke va leta po drugi svetovni vojni predstavljale simbol projekcije ameriške moči v svetu. In, kot navajajo, naj bi bilo to prvikrat po drugi svetovni vojni, da prav nobena ameriška letalonosilka ne pluje na nalogi. Ni pa prvikrat, da katera od ameriških letalonosilk ni na Bližnjem  vzhodu, zgodilo se je že, da je praznino – odsotnost ameriške letalonosilke Theodore Roosevelt nadomeščala francoska Charles de Gaulle (na krovu ima palubne izvedenke rafale-M, to pa je bilo (govorimo o Bližnjem vzhodu) že ”daljnega” leta 2007. V obdobju 2011 do 2013 so imele ZDA v Perzijskem zalivu celo dve letalonosilke, je za SuperStation95 povedal takratni poveljnik CENTCOM (ameriško osrednje poveljstvo), general James Matis, Trumpov predlagani kandidat za državnega sekretarja za obrambo. Kot enega vzrokov za to navajajo tudi zmanjševanje proračunskih sredstev za USN, kar je botrovalo odlaganju začetka operativnega delovanja letalonosilke G. H. W. Bush. Če bi namreč ta letalonosilka iz ladjedelnice odplula pravočasno, bi zamenjala USS Eisenhowerja v Perzijskem zalivu ali v Sredozemlju, so izjavili uradni predstavniki USN TV Fox News.

tabela ameriških letalonosilk

Letalonosilka G. H. W. Bush je že poskusno izplula približno 40 milj od obale Severne Karoline, da bi preizkusili finalno uglašenost posadke. Reaktivci so na palubi pristajali v intervalih 60 sekund, posadka pa je delala na tem, da bi te časovne razmike med posameznimi pristanki skrajšali na 40 sekund. Na palubi dela posadka mornarjev v starosti med 18 in 24 let po 14 ur dnevno s kratkimi počitki, da bi tako ”ujeli tempo” delovanja v pravih bojnih razmerah, na primer morebitnega delovanja proti silam ID. S palube letalonosilke USS Bush je prvič na bojni polet proti silam ID v severnem Iraku 8. avgusta 2014 vzletel par F/A-18. Zdaj, po dveh letih in pol pa se ista letalonosilka ponovno pripravljam, da vstopi v boj proti terorističnim silam ID.

V vojaškem vrhu ZDA so zaradi takšnega stanja precej kritični, ost kritike pa je uperjena predvsem proti vrhovnemu poveljniku Oboroženih sil ZDA, predsedniku v odhodu Baracku Obami. Ali, kot je dejal eden od admiralov v Pentagonu: ”Imam občutek, ko da se nastavljamo za napad na ZDA in za vraga pri tem ne morem nič, kajti to nam počne naš vrhovni poveljnik.”

Ali kot pravi drug predstavnik Vojne mornarice ZDA – US Navy: ”Tačas si lahko Kitajska vzame Tajvan in če hočejo tudi Japonsko. Severna Koreja lahko vzame Južno Korejo, Rusija Ukrajino in Arabci Izrael. Ko bodo ZDA pripravljene na odgovor, bo že vse mimo! Barack Obama nas je postavil v položaj, ko smo lahko kjerkoli v svetu poraženi v tednu dni.”

Pripravil: B. Knific, foto: US Navy

Povezani članki