Vse več ruskih vojaških letal nad Evropo – vrnitev v hladno vojno?

by Urednik

ŠTEVILO RUSKIH BOJNIH LETAL NAD EVROPO SE JE V LETU 2014 POTROJILO

Napetosti med Rusijo in Zahodom so stalno narašča v zadnjih nekaj mesecih, vse od začetka ukrajinske krize, število poletov ruskih bombnikov in lovcev po vsej Evropi pa se je močno povečalo.

V drugi polovici oktobra 2014 pa so se aktivnosti Ruskih letalskih sil izven ruskega zračnega prostora še povečale kljub začasnemu premirju v Vzhodni Ukrajini. Prestrezniška bojna letala po vsej Evropi, kot tudi v Severni Ameriki so v stalni pripravljenosti. Nedavno pa je nad Atlantskim oceanom, vse od obale Velike Britanije do Portugalske, letela do sedaj najštevilčnejša skupina kar osmih ruskih vojaških letal, med njimi štiri tankerje Il-78 in dva bombnika Tu-95 bear, kar je že povzročilo novo vznemirjenje zahodnih voditeljev.

“Značilnost teh ruskih poletov je, da so večina teh približevanj izvajale zelo majhne skupine letal, včasih le eno ali največ dve letali,” je dejal vrhovni poveljnik zavezniških sil v Evropi general Philip Breedlove med poročanjem v Pentagonu. “To čemur smo bili priča minuli teden dni je bila večja, bolj zapletena naloga, sam bi rekel, malo bolj provokativne poti letal.”

Zaradi napetosti med Rusijo in Ukrajino, s tem pa posledično celotnim Zahodom, so v letošnjem letu države članice tveze NATO zaznale približevanje že več kot 100-ih ruskih letal, število se je več kot potrojil glede na leto 2013, je  nedavno v Atenah dejal novinarjem Generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg.

Vojaški analitiki so sestavili seznam nekaterih najbolj opaznih primerov ruskih letalskih vaj v bližini zračnega prostora evropskih držav in ZDA v zadnjem času:

Marec 2013 – Švedska

Konec marca 2013 so ruska vojaška letala izvedla del poleta kot simulacijo bombardiranja Stockholma na Švedskem. Dva bombnika Tu-22M3, ki sta lahko oborožena z manevrirnimi raketami in jedrskim orožjem, in štirje lovci Su-27 so poleteli vse do 30 kilometrov stran od švedskega teritorialnega območja, preden so se vrnili v Rusijo.

Februar 2014 – Estonija

24. februarja 2014, na dan neodvisnosti Estonije, so ameriška letala F-15C prestregla rusko vohunsko letalo Il-20. Lovci F-15C so bili v Estoniji kot del Natovih sil, ki nadzirajo zračni prostor baltskih držav.

Maj 2014 – Kalifornija in Guam

V navidezni vrnitvi hladne vojne je Rusija povečala dejavnosti letalskih sil v celotnem Pacifiku. Ameriški lovci so prestregli ruski strateški bombnik Tu-95 med poletom v bližini Guam, ki je letel preko zahodnega Tihega oceana vse do obale Kalifornije.

Junij 2014 – ZDA, Danska

V začetku junija 2014 so štirje ruski strateški bombniki Tu-95 v zrak dvignili lovce Ameriških letalskih sil sprožil na Aljaski in v Kaliforniji. Bombniki so se vrnili v Rusijo, potem ko so jih prestregli nad Aleuti oz. 50 milj od severne kalifornijske obale.

Ruske letalske sile so v juniji 2014 izvedle simulacijo napada na danski otok Bornholm, medtem ko je otok gostil politični festival z 9.000 gosti – politike, novinarje in aktiviste. Ruski bombniki Tu-22 so bili opremljeni s pravimi bombami, simulacija napada na Dansko pa je bila prva te vrste vse od časov hladne vojne.

Tu-95-in-lovec-F-22

Avgust 2014 – ZDA

V desetih dneh od konca julija do začetka avgusta 2014 so ruski strateški jedrski bombniki opravili vsaj 16 poletov v bližini zračnega prostora ZDA na severozahodu države. V polete sta bila največkrat vključena bombnika Tu-95 in vohunsko letalo Il-20.

September 2014 – ZDA

Dva ruska strateška bombnika izvedeta simulacijo napada na ZDA z manevrirnimi raketami, ravno v času vrha zveze Nato v Walesu. Bombnik Tu-95 sta poletela na optimalno območje za izstrelitev raket, ki se nahaja severovzhodno od Kanade. Ameriški prestrezniki se niso odzvali na grožnje, saj sta ruski letali ostali zunaj identifikacijske cone severnoameriške zračne obrambe.

Maj – oktober 2014 – Japonska

Od maja  do oktobra 2014 se je število približevanj Japonski več kot podvojili število. Japonska letala so prestregla tako ruske bombnike kot vohunska letala, predvsem okoli obroča spornih otokov na severu Japonske.

21. oktober 2014 – Estonija

Rusko vohunsko letalo krši estonski zračni prostor. Ruski Iljušin Il-20 je letel približno minuto v estonskem zračnem prostoru, nato pa so ga prestregli lovci iz Danske, Švedske in Portugalske.

ruski-bombnik-Tu-95-in-norveski-lovec-F-16

28. oktober 2014 – Baltsko morje

Sedem ruskih bojnih letal je preletelo mednarodni zračni prostoru v Baltskem morju. Nemški lovci Eurofighter typhoon so ruska letala prestregla Rusi nad Finskim zalivom. Ruska letala niso spremenila smeri, zaradi česar so vzletela tudi  danska, švedska in finska letela, preden so pristala v ruski enklavi Kaliningrad ob Baltskem morju.

29. oktober 2014 – Baltsko morje, Črno morje, Severno morje in Atlantski ocean

Britanske Kraljeve letalske sile (RAF) so prestregle osem ruskih vojaških letal nad Severnim morjem. Po tem se je skupina razdelila, lovci in tanker so se vrnili v Rusijo, medtem ko sta dve bombnika polet nadaljevali proti Atlantiku. Bombnika sta kasneje prestregla portugalska lovca F-16. Istočasno so turški lovci prestregli dva ruska bombnika in dva lovca nad Črnim morjem.

31. oktober 2014 – Velika Britanija

RAF je prestregel rusko vojaško letalo Tu-95, ki se je približeval britanskemu zračnemu prostoru.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki