Vulin: Srbija dobila štiri letala MiG-29 iz Belorusije

by Urednik

NOVA BOJNA LETALA ZA KREPITEV VOJAŠKE MOČI SRBIJE

Belorusija je v okviru vojaške pomoči Srbiji dobavila 4 lovska letala MiG-29, ki jih bodo v naslednjih tednih nadgradili, je sporočil srbski obrambni minister Aleksandar Vulin v nedeljo, 22. aprila 2018. Srbske letalske sile (Ratno vazduhoplovstvo) imajo tako v svoji floti sedaj 14 lovcev MiG-29.

“Iz Belorusije smo prejeli štiri lovska letala MiG-29, ki bodo obnovljena in nadgrajena po enaki shemi kot šest (doniranih) letal iz Rusije. Po sporazumu med predsednikoma Vučićem in Lukašenkom nam je Belorusija letala donirala in smo ji za to hvaležni,” je v intervjuju za srbski časopis Politika dejal Vulin. Podrobnosti o dobavi letal, ali so prišli po zraku, cesti ali tirih, niso znane, kot tudi ne datum.

Že v marcu je Vulin medijem razkril, da Srbija tako z Rusijo kot Belorusijo razpravlja o morebitni donaciji dodatnih lovskih letal MiG-29, potem ko so se že lansko letalo dogovorili za 6 ruske in 4 beloruske. Vojska Srbije v naslednjih mesecih v okviru vojaške pomoči iz Moskve pričakuje tudi 30 ruskih tankov T-72 in 30 izvidniških oklepnikov BRDM-2, čeprav še ni bil določen rok dobave, je še dodal minister Vulin.

Značilna je tudi izjava srbskega predsednika Vuičića izpred nekaj dni: »Cilj Srbije je izboljšanje gospodarskega stanja v državi, pa tudi krepitev vojaštva, da se lahko branimo!« Ob tem je v intervjuju za srbsko TV povedal še, da ga je napad na Sirijo 14. aprila 2018 boleče spominjal na bombardiranje in raketiranje Srbije med 23. marcem in 10. junijem 1999. Kot je še povedal v intervjuju, da današnje stanje v svetu spominja na dneve pred prvo svetovno vojno – na boj za naravne vire: nafto, baker, aluminij ipd. – in spopad interesov.

»Atmosfera me spominja na tisto izpred prve svetovne vojne, čeprav ne bom rekel, da se kaj takega lahko ponovi. Sile in vojaška moč današnjih držav sta nepojmljivo ogromni…,« je še dodal Vučić v intervjuju.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki