Wesley Clark: Potrebujemo takšne tanke kot Rusija

by Urednik

ZDA “ZASPALE” PRI RAZVOJU OKLEPNE TEHNIKE

Ameriške oborožene sile zaostajajo za ruskimi in kitajskimi po tempu posodabljanja, je ocenil v izjavi za radio AM 970 upokojeni ameriški general Wesley Clark, ki je med drugim poveljeval operaciji Operacija zavezniška sila proti ZR Jugoslaviji v letu 1999, bil pa tudi poveljnik Natovih zavezniških sil za Evropo v letih od 1997 do 2000.

V zadnjih desetletjih je Pentagon večinoma trošil denar za orožje, namenjeno spopadom na Bližnjem vzhodu. Tako so kupovali helikopterje, letala in strelivo, ki “naredi krater v zemlji, včasih pa tudi zadene kakšnega terorista…,” poudarja upokojeni ameriški general Wesley Clark. Medtem pa je Rusija konstruirala in izdelala novo generacijo oklepne tehnike, ki po njegovih besedah vzbuja zaskrbljenost v Ameriški (kopenski) vojski. Rusija dobiva osnovni bojni tank T-14 s sistemom aktivne zaščite in kupolo, ki bistveno bolje ščiti posadko tanka… Clark pravi, da obstajajo stvari, ki jih ameriška vojska nima, primer tega je tudi sodobni (ustrezno zaščiten) oklep. Takšen tank bi si Ameriška kopenska vojska želela do leta 2030.

Clark je visoko ocenil tudi ruske sisteme zračne obrambe, še posebej zračno-obrambni sistem S-400 z dosegom do 400 km. Na tem področju, pravi ameriški upokojeni general, ZDA nimajo premoči. Prav tako je poudaril slabosti ameriških brezpilotnikov in sistemov za zveze, ki jih ruska sredstva za protielektronski boj (uspešno) motijo. Po Clarkovem mnenju bi te slabosti ameriška vojska lahko odpravila samo z dodatnimi investicijami v oborožitvene sisteme in opremo.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki