ZAE – Rusija: skupni projekt lovca 5. generacije

by Urednik

RUSIJI Z ZDRUŽENIMI ARABSKIMI EMIRATI V RAZVOJ “NEVIDNEGA” MIGA

Že v času orožarskega sejma v Združenih arabskih emiratih IDEX 2017 smo poročali o pogovorih med Rusijo in Združenimi arabskimi emirati (ZAE) o skupnem projektu (lahkega) bojnega letala pete generacije, ki naj bi bil konstruiran na osnovi lovca MiG-29.

Posel je v prvi vrsti zanimiv za rusko letalsko korporacijo RSK MiG (Mikojan-Gurjevič), ki lovi zadnji vlak, da sploh ohrani svoj obstoj. Prav projekt bojnega letala 5. generacije naj bi bil zanje zelo zanimiv, saj se nadejajo izvoznih uspehov v države, ki so tradicionalno uporabljala (sovjetska – ruska) bojna letala, za današnja – prihajajoča letala te generacije pa nimajo sredstev ali jim drugje na trgu niso dostopna.

Po teh vesteh naj bi novo letalo zasnovali na manevrsko dovršenem lovcu MiG-29, kar naj bi bil prvi skupni projekt obeh držav na tem področju. Po izjavi (v intervjuju za Defense News) vodje državne korporacije Rosteh Sergeja Čemezova, naj bi proizvodnja potekala v Združenih arabskih emiratih, kasneje pa bi Rusija tej bližnjevzhodni monarhiji dala na razpolago vso tehnologijo za izdelavo tega lovca skupaj z licenco. S konstruiranjem letala naj bi pričeli prihodnje leto (2018), proizvodnja pa naj bi nato stekla sredi dvajsetih let.

Lahko ZDA (ponovno) prekrižajo načrte Rusiji?

Številni analitiki in opazovalci bližnjevzhodnih razmer menijo, da so takšne poteze Moskve v nasprotju z interesi drugih proizvajalcev bojnih letal, predvsem ameriškimi. Nekaj podobnega se je že dogajalo leta 1995, ko so se Emirati ozirali po lovcih ruskega proizvajalca Suhoj. Stiki med emiratskimi in ruskimi predstavniki so bili prekinjeni po ruski uradni napovedi sporazuma o nakupu Suhojevih lovcev, saj so Američani uspeli zlobirati svoje letala F-16 ’’pod ugodnejšimi pogoji za ZAE’’, je za ruski spletni portal Ruska reč izjavil Konstantin Makijenko, namestnik ruskega direktorja Centra za analizo strategij in tehnologij.

Kot navaja ruski časopis Gazeta, sklicujoč se na neimenovani vir iz ruske obrambne industrije, obstaja določeno tveganje, da bi se dogodki izpred desetletij ponovili, kajti obstaja samo sporazum me ZAE in Rusijo, ne pa tudi podpisana pogodba. Spet drugi spremljevalci  in analitiki dogajanj na bližnjevzhodnem trgu oborožitve menijo drugače, namreč da se je bližnjevzhodna monarhija odločila drugače, vsaj kar se tiče konstrukcije in izdelave ter opremljanja z bojnim letalom pete generacije ter se oprla na Rusijo. Tako meni vodja  mednarodnega laboratorija Mehanika in energetski sistemi z ruske Univerze informacijskih tehnologij Pavel Bulat, ki je mnenja, da so bojna letala F-35 JSF dobile samo tiste države, ki že od začetka sodelujejo v projektu JSF. Tako tega letala ni dobila Japonska, Izrael pa jih je dobil, je še dodal za spletni portal Ruska reč.

Če bodo ruski pogajalci dosegli uspeh, se bo na trgu – po mnenju izvedencev – pojavil zelo zanimiv in uspešen proizvod, ki bo 0raktično v prosti prodaji.

Kako bo izgledal novi lahki lovec pete generacije?

V tem trenutku je v kategoriji lahkih lovskih letal med najboljšimi, meni Pavel Bulat. Tako je vprašanje konstrukcije novega lovca že deloma rešeno, bo pa potrebno postoriti še marsikaj, da bo to letalo radarsko slabo opazno, prav tako pa skladno z zahtevami za letala nove generacije izdelati nov motor, ki bo omogočal t.i. križarjenje z nadzvočno hitrostjo brez uporabe ’’izdajalskega’’ delovanja komore za dodatno zgorevanje. Kot je še dodal, naj bi letalo razbilo hitrost 1,6 macha – približno 2000 km/h. Oborožitev naj bi povzeli kar po lovcu T-50 PAK FA, torej bo oborožen s topom 9-A1-4071K, ki sodi med najlažje letalske tope v svetu, oborožen pa je s 150 naboji kalibra 30 mm. Oborožili ga bodo še z raketami zrak-zrak in zrak-zemlja, prav tako pa tudi z nevodljivimi prostopadnimi bombami, skupaj z do 5000 kg bojnega tovora. Vzletna masa tega letala bo med 15 in 18 t.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki