Zakaj Japonska načrtuje rekordno oborožitev?

by Urednik

JAPONSKA V RAZVOJ “NEVIDNIH” LETAL IN RAKET VELIKEGA DOSEGA

Japonska vlada je potrdila rekordni vojaški proračun za oborožitev države, Tokio pa načrtuje izdelavo raket dolgega dosega in radarsko prikritih letal.

Kljub gospodarskim težavam je japonska vlada odobrila rekordni državni proračun v višini 1,03 bilijona dolarjev za proračunsko leto 2021, ki se začne aprila. Kot je bilo pojasnjeno, proračun vsebuje spodbude za gospodarstvo, ki je zaradi pandemije utrpelo hude udarce, obenem pa tudi veliko povečanje obrambnih stroškov. Japonska vojska bo za nova letala, rakete in letalonosilke z večjo močjo in dosegom dobila 51,7 milijarde dolarjev. “Okrepili bomo zmogljivosti, potrebne za obrambo države, da ohranja tempo v varnostnem okolju, ki postaja vse težje,” je izjavil Katsunobu Kato, generalni sekretar vlade. Del denarja bodo porabili za razvoj manevrirnih raket in vojaških ladij velikega dosega ter naprednega radarsko prikritega bojnega letala, ki ga s pomočjo ameriškega Lockheed Martin načrtuje podjetje Mitsubishi Heavy Industry, poroča RT.

Predlog proračuna mora potrditi še parlament, kjer ima velika večina stranka premierja Yoshihide Suga. Suga nadaljuje  politiko vojaške ekspanzije, ki jo je začel njegov predhodnik Shinzo Abe. Japonska vlada je v svojem zadnjem letnem obrambnem poročilu, objavljenem julija, izpostavila “potencialno grožnjo Kitajske in Severne Koreje”, pri tem pa si tudi ZDA želijo velike okrepitve japonske vojske. Japonska je tudi v dolgoletnem sporu s Kitajsko zaradi majhnega nenaseljenega otoka v Vzhodnokitajskem morju. Kitajska redno izvaja vojaške vaje na tem območju, zadnje pa so bile septembra 2020. Japonski obrambni minister Taro Kono je ob teh vajah izjavil, da “Kitajska predstavlja varnostno grožnjo Japonski.” V skladu z ustavo je Japonski prepovedana uporaba vojske  za reševanje mednarodnih sporov in ne sme imeti vojske, temveč le obrambne sile. Japonska tesno sodeluje na področju varnosti z ZDA, katerih čete so v tej državi prisotne v velikem številu, saj je v 90 bazah na Japonskem skupaj približno 50.000 ameriških vojakov.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: YouTube

Povezani članki