Zakaj je ruski supersonični projekt 4202 prestrašil ZDA

by Urednik

RUSIJA OBUDILA RAZVOJ SUPERSONIČNEGA OROŽJA

Kot poroča ruski medij Vzgljad, naj bi pisanje ameriških medijev o novem ruskem supersoničnem (nadzvočnem) orožju, ki lahko premaga vsak ameriški protiraketni sistem, najbrž služilo predvsem za “pridobivanje sredstev” v  Kongresu ZDA za potrebe Pentagona z izgovorom na “grožnje iz Moskve”. Vendar pa imajo paničarji pri vsem tem pisanju o projektu 4202 tudi nekaj tehtnih vzrokov, navaja Vzgljad.

Kot pišejo ameriški mediji (The Washington Times) naj bi prvih 25 ruskih nadzvočnih raket nastopilo bojno dežurstvo v obdobju 2020-2025, za ZDA pa naj bi to pomenilo porušitev celotnega sistema strateškega jedrskega orožja in protibalistične obrambe. Avtor članka Bil Gertz v tem washingtonskem časopisu še navaja, da ruski tajni projekt ni novost, saj so rakete s pet do sedemkratno hitrostjo zvoka razvijali še v časih Sovjetske zveze in v ZDA v osemdesetih letih. ZSSR naj bi bila pri tem uspešnejša in je razvila eksperimentalno supersonično raketo.

Ameriški poročevalec naj bi o ruski raketi senzacionalistično napisal, da je Rusija spet prehitela ZDA, po ruskih virih pa naj bi bile te novice nepreverjene. Ameriški bralci pa verjamejo v verodostojnost novinarja in kolumnista  Billa Gertza, saj “so mu odprta vsa vrata v agenciji CIA”. V svojem članku sicer ne navaja, “da mora Kongres nameniti Pentagonu še več denarja za supersonično raketo, saj bi sicer prišla Clintonova in vse bi propadlo”, naj bi bilo pa to moč nedvoumno razbrati med vrsticami. Ruske grožnje naj bi se morali ustrašiti, kajti resne zaščite pred njo naj bi Američani ne imeli. Po navedbah ruskih virov pa kljub temu pretiravanju nekatere teze kljub vsemu držijo. Rusija je namreč obnovila razvoj novih supersoničnih raket pred petimi leti in je pri tem še vedno zelo aktivna. Napovedujejo tudi možnost preizkusnih lansiranj teh izstrelkov in če bi raketa v gostejših plasteh atmosfere res dosegla 11.200 km/h, bi bil to zelo velik napredek. Obenem bi dosegli tehnološko raven, ki precej presega celoten sistem protibalistične obrambe, celo bodoči ameriški protibalistični sistem.

O ruskem projektu novega strateškega nadzvočnega orožja z oznako 4202 je znanega izredno malo. Rusija naj bi nazadnje 26. februarja 2015 opravila testno lansiranje novega hipersoničnega plovila/rakete iz projekta 4202 iz raketne baze Dombarovskiy (Objekt 370), ki pa naj ne bi bilo uspešno. Glede na ruske vojaške analitike, naj bi bil projekt 4202 nekakšno hipersonično plovilo (oboroženo z jedrskim orožjem), ki ga bo v zrak ponesla raketna nosilka UR-100NUTTH /SS-19.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki