Zakaj ruska vojaška letala tako pogosto padajo?

by Urednik

VZROKI ZA ŠTEVILNE NESREČE RUSKIH VOJAŠKIH LETALNIKOV V ZADNJIH TEDNIH

Od začetka junija letos pa vse do prvih dni avgusta 2015 se je v Rusiji zgodilo nič manj kot osem letalskih nesreč vojaških letal in helikopterjev, nekaj pilotov in/ali članov posadk je v njih tudi umrlo, poroča Ruska Rec. Številni so mnenja, da je vzrok temu tudi intenzivnejša raba vojaških letal v zadnjem obdobju. Mnenja (predvsem ruskih) izvedencev pa so različna.

Verzija št.1: stara tehnika

Ko se zruši letalo, izvedenci najpogosteje vprašajo, koliko je bilo staro. Rusija še naprej uporablja tehniko iz sovjetskih  časov, torej  letala, stara 30 in tudi več let. Od vseh letal je bil novejši le lovski bombnik Su-34, ki  ga izdelujejo desetletje. Letala MiG-29 so izdelovali do devetdesetih let prejšnjega stoletja, zadnje primerke bombnika Tu-95 so izdelali leta 1992, Su-24 M pa leto dni kasneje. Naj bi pa starost ne bila kritična, saj je stanje letal odvisno od njihovega vzdrževanja.

Verzija št.2: nepravilno vzdrževanje in oskrba

Večina nesreč je povezana z okvarami motorjev. Generalmajor Pavel Zlotarjov, namestnik direktorja Inštituta za ZDA in Kanado, vidi razloge za letalske katastrofe v tem, daje vojna industrija med  daljšim obdobjem izgubljala kadre in bila brez državnega, zaradi česar ni bila zagotovljena ustrezna raven dela. Po njegovem mnenju je možen vzrok  nesreč tudi v neoriginalnih delih.

Verzija št. 3: naključje

Testni pilot Aleksander Garnajev, tudi heroj Ruske federacije, meni da je težava v človeškem dejavniku in „uničenju“ tehnične kulture. Kot pravi, so Rusi izgubili sistem spoštovanja standardov proizvodnje in izkoriščanja letalske in vesoljske tehnike.

Številni strokovnjaki pa menijo, da je so te nesreče zgolj  naključne, saj naj bi bilo takšnih primerov precej tudi že prej. Poleti je uporaba letalske tehnike intenzivnejša, število letov se povečuje, s tem pa tudi verjetnost novih katastrof, meni načelnik centra za testne polete polkovnik Igor Malikov.

S tem mnenjem pa se ne strinja pilot-inštruktor, major vojnega letalstva Andrej Krasnorjopov, ki pravi, da motorji odpovedujejo pozimi, ko v letala točijo  nestandardno gorivo. Letalo lahko do letališča prileti tudi z enim motorjem, kar po njegovem ne bi smelo biti problematično.

So pa te pogoste nesreče zaskrbele celo politično vodstvo, za ta resor pa je pristojen kar podpredsednik vlade Dimitrij Rogozin, ki je zahteval, da vladi dostavijo  vse informacije in podrobnosti o nesrečah. Napovedal pa je tudi nujne ukrepe, saj da je nesreč preveč in so prepogoste, najverjetnejši vzrok pa vidi v uporabi tehnike.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Nesreče ruskih letal in helikopterja v obdobju junij – avgust 2015:

4. junij 2015 lovec MiG-29 strmoglavljenje med šolskim poletom odpoved tehnike
4. junij 2015 lovski bombnik Su-34 pri pristanku se je letalo prevrnilo ni se odprlo zaviralno padalo
8. junij 2015 strateški bombnik Tu-95 med vzletom zagorel in zapeljal s steze vžgal se je en motor
3. julij 2015 lovec MiG-29 med letom zagorel motor, pilot se je katapultiral okvara motorja
6. julij 2015 lovski bombnik Su-24 med vzletom odpovedal motor, letalo zavilo s steze in se zarilo v tla odpoved motorja
14. julij 2015 strateški bombnik Tu-95 odpoved treh od 4 motorjev med letom, posadka dobila ukaz, da zapusti letalo odpoved tehnike/ nekakovostno gorivo
17. julij 2015 transportno letalo An-12 odpoved 2 motorjev, po pristanku je letalo zapeljalo s steze odpoved 2 od 4 motorjev
2. avgust 2015 jurišni helikopter Mi-28N pilota izgubila nadzor med vadbo skupine Berkut, helikopter strmoglavil odpoved hidravličnega sistema

 

ENODNEVNI OBISK LETALSKEGA MITINGA V ITALIJI – RIVOLTO 2015

Obiščite z nami letošnjo osrednjo letalsko prireditev v naši bližini v Rivoltu pri italijanskem Vidmu, ki bo 5. septembra 2015.

55-let Frecce Tricolori, Rivolto, Italija

Povezani članki