Zapleti z remontom bolgarskih jurišnikov Su-25

by Urednik

BODO RUSI PREVZELI BELORUSOM POSEL?

Ministrstvo za obrambo Bolgarije je lani sklenilo sporazum s 558. belorusko tovarno za popravilo bolgarskih jurišnih letal Suhoj Su-25, v svoji floti jih imajo 12.

Ko je Bolgarija poskušala plačati prvo tranšo, se je izkazalo, da je tovarna pod evropskimi sankcijami. Kasneje je prišlo do predloga,  da za izvedbo tega posla zaupajo bolgarski družbi Avionams, ki se je pred dvajsetimi leti ukvarjalo s popravili letal Su-25, vendar je bolgarsko obrambno ministrstvo prišlo do zaključka, da Avionams nima potrebne opreme in strokovnega osebja, kar je časopisu Medijapul potrdil tudi bolgarski vojaški resor.

Kot  navajajo viri, v tem trenutku Ministrstvo za obrambo Bolgarije ne more najti izhoda iz nastale zagate. Po mnenju bolgarske revije Aero Aviation News je možnost prenove letal Su-25 v Belorusiji kljub sankcijam EU v tem primeru lahko izjema.

Spomnimo, da je bila na natečaj za remont bolgarskih letal Su-25 povabljena 121. ruska tovarna za letalska popravila, vendar ruska družba ni pravočasno poslala ponudbe. Kot je napovedala bolgarsko ministrstvo za obrambo, država ne namerava Rusiji ponuditi remonta in posodobitve Su-25, saj se boji, da bo povečala njeno odvisnost od Moskve. Vendar pa nekateri v Bolgariji menijo , da bi se stališče bolgarskega obrambnega resorja lahko spremenilo, če bi bil upoštevan sporazum o podpori za lovce MiG-29 sklenjen z Rusijo.

Okvirni sporazum o podpori lovcev MiG-29 so Bolgari podpisali z ruskim koncernom “MiG” marca letos in predvideva dobavo rezervnih komponent.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki