Zastava na sejmu Partner 2017 predstavila modularno avtomatsko puško

by Urednik

SRBSKA JURIŠNA PUŠKA ZA 21. STOLETJE

Nova jurišna puška iz Kragujevca v kalibrih 6,5 x 39 in 7,62 x 39 mm, je izdelana iz kovine (aluminij) in polimerov, zasnovana pa je na modelu puške serije M05. Tehta dobre 3,5 kg in ima zamenljivo cev.

Srbski proizvajalec orožja zastava iz Kragujevca je na nedavnem sejmu Partner predstavil novo modularno avtomatsko puško, ki jo izdelujejo v kalibrih 6,5 x 39 mm in 7,62 x 39 m. Po besedah inženirjev iz Zastave je to prva jurišna puška z zamenljivo cevjo. O oborožitvenem sejmu Partner   2017 bomo obširneje poročali v posebnem prispevku sodelavca Gorazda Tomiča, ki je sejem v Beogradu obiskal, v avgustovski številki Revije Obramba.

Med državljansko vojno v bivši Jugoslaviji je bila v obdobju 1991 do 1995, v času embarga na izvoz in uvoz orožja iz ZR Jugoslavije, proizvodnja orožja v Zastavi upočasnjena, leta 1999 pa so proizvodne obrate Zastave bombardirala letala članic Nato. Zastavo so zatem v letu 2005 prenovili, že istega leta pa so podpisali sporazum z ameriškim proizvajalcem orožja Remington Arms o izvozu lovskega orožja na ameriški trg, pa tudi v Kanado in Mehiko.

Srbski orožarski proizvajalec Zastava Arms je razvil široko paleto osebnega orožja, izvaža pa ga v 40 držav.

Zastavina nova modularna avtomatska puška v kalibru 6.5 x 39 mm je izdelana iz kovine (aluminij) in polimerov, zasnovana pa je na modelu serije M05. Puška ima okvirja za strelivo s 30 ali 20 naboji, cev meri 415 mm, brez okvirja (streliva) pa teha 3,7 kg.

Zasnova puške v kalibru 7,62 x 389 mm pa je bolj podobna evropskim jurišnim puškam. Njena cev prav tako meri 415 mm, polni pa se z okvirji s po 20 naboji, brez streliva pa tehta 3,66 kg.

Obe verziji puške imata zložljivo kopito in picatinnyjeva vodila na vrhu in spodaj, na katera je mogoče pritrditi namerilne naprave (tudi”rdečo piko”) vključno z ostrostrelskim daljnogledom, pa svetilko in podobo.

Nova Zastavina modularna avtomatska puška ima zamenljivo cev, ki omogoča hitro prilagajanje puške za različne naloge, saj  je mogoče namestiti cevi različne dolžine.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki