ZDA bodo Libanonu dobavile letala Cessna AC-208 combat caravan

by Urednik

AMERIKA “NAGRAJUJE” LIBANON Z DOBAVO OROŽJA

ZDA bodo Libanonu, potem ko se je pridružil Washingtonu v boju proti ISIS-u, do konca septembra 2014 dobavile vojaška letala Cessna oborožena z raketami zrak-zemlja AGM-114 hellfire. Libanonske letalske sile že imajo v svoji floti dve letali AC-208B combat caravan.

Ameriški veleposlanik v Libanonu David Hale je v petek 12. septembra 2014 po srečanju z libanonskim premiejem Salamom Tammamom sporočil, da bodo ZDA Libanonu zagotovile oboroženih letala Cessna, oborožena z raketami hellfire. Gre za civilna letala Cessna 208 grand caravan predelana v vojaško različico AC-208 combat caravan, ki so oborožena s protioklepnimi raketami zrak-zemlja AGM-114 hellfire, kakršne uporablja tudi Iraška vojska.

Libanonu naj bi pri nakupu ameriških oborožitvenih sistemom finančno pomagala Saudska Arabija, Libanonska vojska pa si poleg oboroženih letal Cessna želi še vojaška letala za podporo kopenskim silam. Ameriški veleposlanik v Libanonu David Hale je izjavil, da naj bi oborožitveni sistemi za Libanonsko vojsko prispeli v roku štirinajstih dni, rakete hellfire pa že ta teden. Dodal je še: “Naš namen je podpreti zahteve po dodatnih letal za katere je finančna sredstva Libanonu velikodušno prispevala kraljevina Savdova Arabija.”

Obljube o dobavi orožja so prišle po tem, ko je Libanon okrepil prizadevanja za boj proti ISIS-u. Libanon je namreč v četrtek, kot ena izmed desetih arabskih držav, obljubil podporo Washingtonu v boju proti Islamski državi v Iraku in Siriji (ISIS). Hale je dejal, da Washington z orožjem “želi pomagati Libanonski vojski pri varovanju meja in v boju proti skrajnim skupinam, ki so jo prečkale.”

AGM-114 hellfire je protioklepni raketni izstrelek zrak-zemlja (ASM), ki so ga razvili primarno za protioklepni boj. V začetni razvojni fazi so ga označili s helikopterskim izstrelkom vrste izstreli-pozabi (Helicopter Launched, Fire and Forget Missile), od tod tudi akronim hellfire. Izstrelek je zelo natančen, izstreljuje pa se ga lahko tako s helikopterjev, letal (tudi brezpilotnih), ladij in s kopenskih platform. Rakete hellfire uporablja več kot 20 držav v svetu.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

ZDA bodo Iraku prodale 5.000 raket AGM-114 hellfire (zrak-zemlja)

Iraška vojska bo dobila 5000 raket AGM-114K/N/R hellfire, za boje s pripadniki militantne skupine ISIS, v vrednosti 700 milijonov USD.

Iraku zmanjkalo raket hellfire za boj proti ISIS-u

Iraški vojski je v boju proti pripadnikom ISIS-a zmanjkalo protioklepnih raket AGM-114 hellfire že v začetku prejšnjega tedna, kljub informacijam, da naj bi ZDA že poslale nove.

 

Povezani članki