ZDA bodo v Irak poslale puške M16 in M4 za boj proti skrajnežem

by Urednik

V IRAKU VSE VEČ BOJEV, AMERIČANI TOKRAT NA POMOČ Z OROŽJEM

Ameriško obrambno ministrstvo pripravlja pošiljko z jurišnimi puškami M16 in karabinkami M4 skupaj s strelivom za Iraško vojsko. 

Iraški predsednik vlade Nouri al-Maliki je namreč ZDA prosil za pomoč, potem ko so skrajneži začeli uničujoče napade po vsej državi. Ameriška vojska je Irak zapustila decembra 2011, vse od tedaj pa se napetosti v državi stopnjujejo. Razmere v Iraku so se močno poslabšale, saj je bilo v letu 2013 veliko več  samomorilskih bombnih napadov, v katerih je bilo ubitih okoli 8000 Iračanov.

Zato Pentagon in Iraška vlada v zadnjih mesecih razpravljata o načinih za izboljšanje izurjenosti in opremljenosti Iraške vojske. Tako so se sedaj odločili, da bodo iraške vojake oborožili z jurišno puško M16 kalibra 5.56 mm in njeno različico karabinko M4, ki so jo zasnovali za potrebe nepehotnih vojakov (kuharje, voznike,… – je krajša).

Samo v zadnjem letu so Združene države Amerike v Irak poslale šest transportnih vojaških letal C-130J in raketno baterijo zemlja- zrak rapid avenger. Poleg tega so med letoma 2010 in 2012 Iraški vojski dobavili še 140 glavnih bojnih tankov M1A1.

Iraški vojaki z jurišnimi puškami M16

Boji v provinci Anbar so se okrepili ob koncu leta 2013 in skupina Islamska država Irak v Levantu, ki je povezana s skupino al Kaida, pa je prevzela nadzor nad Faludžo in napreduje proti prestolnici Ramadi.

Pripravil: A. Knific, foto: Military photos

Povezani članki