ZDA bodo za jedrsko tekmo namenile 350 milijard USD

by Urednik

ZDA NAJ BI V NASLEDNJIH DESETLETJIH ZA JEDRSKO OROŽJE NAMENILA BILIJON DOLARJEV

V obdobju med leti 2015 in 2024 bodo Američani za posodobitev jedrskega orožja porabili približno 348 milijard USD, medtem ko bo vsota za jedrsko orožje v prihodnjih 30 letih dosegla bilijon dolarjev, navaja nemški časopis Deutschen Wirtschafts Nachrichten (DWN). ZDA povečujejo svoj jedrski arzenal, navaja nemški časopis DWN, sklicujoč se na poročilo Stockholmskega inštituta za mirovne raziskave – SIPRI.

Po besedah enega od avtorjev dokumenta  so ti načrti v nasprotju z obljubami in zagotovili ameriškega predsednika Baracka Obame, ki je ljudi prepričeval, da bo zmanjšal količino jedrskega orožja. Po informacijah švedskega mirovnega inštituta SIPRI imajo ZDA ta trenutek približno 7000 jedrskih bojnih konic.

Čeprav v svetu zmanjšujejo količino jedrskega orožja, pa se mu noče odpovedati nobena od držav, ki ga imajo v svojih arzenalih.  Še več, države, kot so Velika Britanija, Francija, Kitajska, Indija, Pakistan, Izrael in Severna Koreja uporabljajo jedrsko zastraševanje kot »glavno načelo strategije državne varnosti«, je poudaril vodja projekta SIPRI Shannon N. Kile. Tako je tudi perspektivo realnega napredka v jedrskem razoroževanju označil za precej »mračno«.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Jedrsko orožje v oborožitvah držav

 

SORODNE NOVICE:

Zemljevid dobave orožja izoliranim državam v letu 2014

Več državam po svetu je uspelo zgraditi velik arzenal orožja kljub različnim mednarodnim sankcijam in izolaciji s strani zahodnih držav. Te držav so se namreč povezale, razvile pa tudi zelo močno lastno orožarsko industrijo.

Svet jedrskega orožja, P.I. junij 2011

Svet jedrskega orožja, posebna izdaja revije Obramba JEDRSKO OROŽJE, SILE IN ARZENAL Svet je vstopil v tako…

Povezani članki