ZDA dobile eno, Rusija pa tri jedrske podmornice

by Urednik

POSEBNI DNEVI ZA NAJVEČJI VOJNI MORNARICI

Največji svetovni vojni mornarici – Ameriška in Ruska – sta skoraj hkrati okrepili lastne strateške jedrske zmogljivosti z jedrskimi (balističnimi) podmornicami razreda virginia in razreda borei.

Rusija je v procesu izgradnje novega razreda jedrskih podmornic – nosilk balističnih izstrelkov za strateško odvračanje v operativno rabo sprejela tri jedrske podmornice razreda borei. Konec tedna je v radijskem intervjuju ruski poveljnik Vladimir Koroljov potrdil, da je Vojna mornarica Ruske federacije dobila jedrske podmornice Jurij Dolgoruky, Aleksander Nevski in Vladimir Monomah – nosilke balističnih izstrelkov. Kot je še povedal Koroljov za radio Moskovski eho, bodo podmornice četrte generacije jedrskih podmornic razreda borei v sestavi dveh ruskih flot – severne in pacifiške. Admiral je še dodal, da bo njihova glavna naloga obramba nacije in zaščite ruskih interesov v arktičnem priobalnem pasu.

Skoraj vzporedno je lastne jedrske podmornice nove  generacije razvijala tudi ZDA in tako so minuli konec tedna na priložnostni slovesnosti  v mornariški bazi New London v Connecticutu v operativno rabo predali jedrsko podmornico USS Colorado. Podmornica razreda virginia je dolga 115 m in široka dobrih 10 m, s spodrivom 7800 t in hitrostjo podvodne plovbe 46 km/h. Gre že za petnajsto ameriško podmornico razreda virginia, namenjena pa je boju tako proti površinskim ladjam kot podmornicam ter prevozu specialnih enot in pa protiminskemu boju. Posadko sestavlja 100 do 120 podmorničarjev, oborožena pa je z do 26 torpedi.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki