ZDA krivijo medije za neuspešne napade v Siriji

by Urednik

ZDA IN MILITANTNE SKUPINE ISIS, FRONTA AL-NUSRA IN KHOROSAN

Ameriški obveščevalci za neuspele vojaške napade na skrajneže v Siriji krivijo poročanja novinarjev, ki naj bi s članki opozarjali sunitske skrajneže na zračne in raketne napade. Tako naj bi kar 46 raket izstreljenih iz ameriških križark na osem ciljev skupine Khorosan v severni Siriji ubilo le dva ključni vodji, so dejali ameriški vojaški uradniki za Associated Press.

In ravno Associated Press (AP), ameriško multinacionalno neprofitno tiskovno agencijo s sedežem v New Yorku, najbolj krivijo za neučinkovitost ameriškega posredovanja. Ta naj bi s člankom o skupini Khorasan iz dne 13. septembra 2014, razkril imena, kraje in druge podatke, ki naj ne bi smeli priti v javnost. Sunitski skrajneži naj bi se zaradi tega članka, ki je bil dostopen na spletu, razbežali in zavzeli nove položaje.

V ameriških raketnih napadih pa je umrlo nekaj deset civilistov, kar pa je republikanec Adam Kinzinger opravičil z besedami: “Nič ni popolno. Ne glede na civilne žrtve kot posledice ameriških napadov, so ti veliko manj brutalni kot Assadov režim.” Žrtve med civilisti je ob nastopu na Državni obrambni univerzi priznal tudi ameriški predsednik: “Mene in ljudi v poveljstvu bodo te smrti preganjale dokler bomo živeli.”

Potem ko so ZDA dobro desetletje na Bližnjem vzhodu preganjale teroristično skupino al Kaida, sedaj Ameriška vojska v posredovanju v Siriji napada pripadnike novih in drugače organiziranih militantnih skupin ISIS, Khorasan in Fronta al-Nusra. Skupine si delijo podobno ideologijo, vendar pa med njimi obstajajo ključne razlike, glede na podatke obveščevalcev iz zahodnih držav.

Predstavitev sirskih militantnih skupin ISIS, Fronta al-Nusra in Khorasan:

 

Skupina ISIS – Islamska država v Iraku in Siriji (Levantu)

Skupina se sedaj imenuje samo Islamska država, saj meni, da je že vzpostavila kalifat na sunitskih delih Sirije in Iraka.

Kako se je začelo:

V letu 2004 je Abu Musab al-Zarkavi ustanovil skupino al Kaide v Iraku. Kasneje je poskušal vnameti sektaško vojno proti iraški šiitski večini. Leta 2006 se je skupina preimenoval v Islamsko državi v Iraku, dodatek “in Siriji” pa je prišel kasneje. Skupina izkorišča težave sunitov, ki so bili preganjani in zatirani s strani iraške (večinske) šiitske vlade.

Kaj je njen cilj:

ISIS je sprva poskušal ustvariti islamsko državo na sunitskih območjih v Iraku in Siriji. Sedaj je njej cilj vzpostaviti islamsko državo, ki bo zajemala celoten arabski svet in nato še druge države. Skupina trdi, da ima njen voditelj oblast nad 1,5 milijarde muslimanov po vsem svetu.

Zemljevid ozemlja Islamske države

Kdo jo vodi:

Abu Bakr al-Baghdadi je star 39 let prevzel vajeti ISIS v letu 2010, ko je bil prejšnji voditelj Abu Omar al-Baghdadi ubit v skupni operaciji ZDA in Iraka.

Pred prevzemom ISIS je bil Abu Bakr al-Baghdadi del al Kaide v Iraku. Na jugu Iraka, kjer je verjetno razvil mrežo stikov in osnoval svojo ideologijo, je bil štiri leta zapornik v ameriškem taborišču Bucca. Leta 2009 so ga izpustili.

Zakaj jo ZDA napadajo:

ISIS je bilo precej glasno izrazil željo po napadu na Američane in druge zahodnjake, čeprav zaenkrat še niso neposredna nevarnost za ZDA. Ogroženi pa so Američani in njihova infrastruktura (predvsem vojaška) na Bližnjem vzhodu, še posebej v Iraku. Zahod pa se boji tudi pridruževanja svojih državljanov k ISIS-u in nato morebitnega vračanja v domovino, kar bilo lahko pomenilo nevarnost za teroristične napade.

Skupina Fronta al-Nusra

Skupina Fronta al-Nusra FRONT

Skupina Fronta al-Nusra je dobila ime iz prevoda “Jabhat al Nusra,” kar v dobesednem prevodu pomeni fronta zmage.

Kako se je začelo:

Skupina Fronta al-Nusra je bila ustanovljena tekom sirske državljanske vojne (ki poteka že tri leta). Izkazala se je za eno najbolj uspešnih skupin, ki se borijo sirskemu režimu, veliko pomoč pa imajo v borcih z izkušnjami v Iraku in drugod na Bližnjem vzhodu. Fronta al-Nusra je le ena, pa čeprav verjetno najbolj uspešna poleg ISIS-a, od skupin, ki se potegujejo za prevlado in mednarodno podporo v Siriji po “morebitnem” padcu Assadovega režima.

Kaj je njen cilj:

Za razliko od večine sirskih upornikov, ki se zavzemajo za politične spremembe, se Fronta al-Nusra bori iz ideoloških razlogov. Tako kakor ISIS tudi ta skupina skuša vzpostaviti islamsko državo – predvsem v Siriji. Kljub pomoči sirskim upornikom, predvsem z napadi na Sirsko vojsko, je prav ta skupina odvrnila zahodne države, da bi jim pomagali v boju proti Bašarju al Assadu. Skupina je izvedla več sto napadov v več mestih, tudi samomorilske bombne napade, in je odgovorna za smrt številnih civilistov.

Kdo jo vodi:

Vodi jo Yousef Abu al-Turki, ki pa naj bi bil ubit v zračnem napadu 23. septembra 2014, vendar pa informacije kljub fotografiji trupla niso potrjene.

Zakaj jo ZDA napadajo:

ZDA so skupino Fronta al-Nusra uvrstile na seznam tujih terorističnih organizacij, povezanih z al Kaido v Iraku. Po mnenju Američanov se želi skupina prikazati kot del legitimne sirske opozicije, medtem ko je v resnici poskus al Kaide pri poneverbi bojev sirskega ljudstva za lastne namene.

Skupina Khorasan

Skupina Khorasan

Khorasan je starodavni islamski zgodovinski izraz iz Daljnega vzhoda v muslimanskem svetu, ki opisuje območje med Afganistanom, Pakistanom in Iranom.

Kako se je začelo:

Del članov skupine all Kaida, ki so se preselili v Sirijo, so ustanovili skupino Khorasan, njihov obstoj pa so ZDA uradno priznale šele sredi septembra 2014. Ameriški predsednik Barack Obama je skupino Khorasan poimenoval tudi “izkušeni operativci al Kaide”.

Kaj je njen cilj:

Poslanstvo Khorasan skupine je, da bi našli nove načine za napade na ZDA in Evropo. Viri pravijo, da skupina Khorasan poskuša posnemati uspeh ISIS-a pri uporabi socialnih medijev, da so zaposlili zahodnjake – ljudi, ki bi jih lahko usposobili in nato poslali domov izvajati teroristične napade.

Kdo jo vodi:

Majhen 33-letni mož z imenom Muhsin al Fadhli, ki je prišel v Sirijo v aprilu 2013 in začel delati skupaj s Fronto al-Nusra, nato pa začel s svojimi “projekti”.

Zakaj jo ZDA napadajo:

Skupina Khorasan naj bi aktivno ogrožala ameriško domovinsko varnost in cilje v zahodnem svetu. Ameriški obveščevalci naj bi našli več njihovih celic, skupaj s pripravki za izdelavo bomb. Ameriški napadi na njihove cilje v Siriji so bili za marsikoga presenečenje.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos, You Tube

Povezani članki