ZDA na Sicilijo poslale dodatne marince

by Urednik

AMERIŠKE POSEBNE ENOTE UJELE VODITELJA AL KAIDE, MARINCI PRIPRAVLJENI NA POVRAČILNE UKREPE

Ameriške posebne enote Delta Force so minuli konec tedna med operacijama na  severni in vzhodni obali Afrike zajele dva domnevna terorista – Abuja Anasa al Libija, ki ga sumijo da je vodil bombna napada Al Kaide na ameriški veleposlaništvi v Afriki leta 1998, in Al -Shabaaba tujega vodjo teroristov, ki ga imenujejo tudi Ikrima.
Po poročanju tiskovne agencije ANSA so zato sedaj ZDA okrepile svojo prisotnost na Siciliji, predvsem zaradi napetosti v Libiji, kjer so zajeli voditelja Al Kaide Abuja Anasa al Libija. Okoli 250 marincev je bilo napotenih iz Morona v Španiji v Natovo letalsko bazo Sigonella na Siciliji, kjer bodo v pripravljenosti na hitro posredovanje ob morebitni grožnji ameriškim diplomatom v Libiji. Ta previdnostni ukrep je le zadnji v vrsti ukrepov sprejetih po terorističnem napadu na ameriški konzulat v Bengaziju 11. septembra 2012, ko je izgubil življenje ameriški veleposlanik Chris Stevens in trije sodelavci.
Že takrat je Pentagon v Severno Afriko napotil posebno vojaško enoto za boj proti terorizmu FAST (Fleet Antiterrorism Security Team). To je skupina izjemno usposobljenih in zelo dobro opremljenih marincev, ki lahko okrepijo ameriške varnostne sile na veleposlaništvih in drugih ključnih objektih po vsem svetu. Ob tem so na območje Sredozemlja poslali tudi dodatne helikopterje in vojaška letala, vključno z AC- 130 U spectre.
Ob stopnjevanju napetosti v Libiji je Ameriška vojska že maja 2013 premestila 500 marincev iz Španije na jug Italije v bazo v Sigonellu.
Sigonella je ena največjih Natovih zračnih baz v južni Evropi, ki pogosto gosti ameriška vojaška letala za posredovanje, patruljiranje, leteče cisterne in brezpilotna letala – tudi za nadzor Malija.
Pripravil: A.K., foto: USMarineCorps, Military Photos
VIDEO SPODAJ: Ameriški marinci v akciji

Povezani članki