ZDA napadajo Islamsko državo z letali iz časa vietnamske vojne

by Urednik

AMERIŠKA MORNARICA TESTIRA UPOKOJENA LETALA OV-10 BRONCO ZA BOJ Z ISIS-OM

Ameriške vojaške oblasti trdijo, da bi se v boju proti Islamski državi (ISIS) lahko starejša bojna letala OV-10 bronco izkazala za bolj učinkovita in poceni od sodobnih lovcev F-15 ter F-35 letal. Ameriški mediji namreč poročajo, da je Ameriška mornarica začela v napadih na borce ISIS-a uporabljati dve letali OV-10 bronco, stari že kakšnih pet desetletij, ki izhajata iz časa vietnamske vojne.

V zadnjih tednih sta mornariški letali OV-10 bronco v bojnih operacijah proti Islamski državi opravili že 120 operativnih poletov, je sporočil tiskovni predstavnik ameriškega centralnega poveljstva, stotnik Bryant Davis. Z vsakim letalom operira par pilotov Ameriške mornarice (US Navy).

Poskus uporabe letal bronco je namenjen ugotavljanju, ali so počasnejša turbopropelerska letala učinkovitejša pri operacijah proti paravojaškim silam, kot draga in napredna večnamenska letala F-15 ter F-35, ki izvajajo večino zračnih napadov na Bližnjem vzhodu.

Nekateri bivši ameriški piloti, kot je tudi upokojeni poveljnik Chris Harmer, menijo, da so lahko starejša letala stroškovno bolj učinkovita v misijah zračne podpore kopenskim silam. Poleg tega da imajo piloti več časa za iskanje in napad na nasprotnike, je letalna ura skoraj 10-krat cenejša. Za uro letenja sodobnega lovskega bombnika Američani zapravijo več kot 40.000 USD, medtem ko jih ura poleta z OV-10 broncom stane manj kot 5.000 USD.

Harmer je ob tem slikovito dodal: “Uporaba F-35 za zračno podporo proti upornikom je podobno kot da bi kupili popolnoma nov avto Rolls Royce in z njim odpeljali smeti na smetišče.”

Harmer je priznal, da so ta “antična” letala dovzetna za sodobna sovražnikova letala in protiletalske rakete, vendar meni, da je uporaba letal OV-10 bronco lahko “zelo učinkovita” v okoljih, kot sta Irak in Afganistan, kjer imajo teroristi zelo omejen dostop do protiletalskega orožja.

Turbopropelerska letala North American Rockwell OV-10 bronco se uporabljajo kot lahka jurišna letala, kot tudi za opazovalne naloge, misije iskanja in reševanja, prevoz lahkega tovora, vojakov ali ranjencev. Prednost letala je tudi, da za vzlet in pristanek ne potrebuje dolgih vzletno-pristajalnih pist.

Turbopropelerska letala OV-10 bronco še vedno uporabljajo na Filipinih (8 letal) in Venezueli (vsaj 5), medtem ko jih je Kolumbija upokojila v letu 2015, Indonezija prizemljila pred meseci. V ZDA so jih upokojili (nekaj tudi prodali) do leta 1995, dve letali (zgoraj omenjeni) pa še vedno uporablja Ameriška mornarica za posebne operacije.

Pripravil: Anže Knific, foto: Military Photos

Povezani članki