ZDA naročile 257 helikopterjev Sikorsky H-60 ​​black hawk

by Urednik

SIKORSKY SI JE ZAGOTOVIL ŠE 5 LET PROIZVODNJE HELIKOPTERJEV BLACK HAWK

Ameriška vlada je z ameriškim proizvajalcem helikopterjev Sikorsky, ki je del družbe Lockheed Martin, podpisala petletno pogodbo za dobavo 257 vojaških helikopterjev iz družine H-60 ​​black hawk za potrebe Ameriške kopenske vojske, Ameriške mornarice in Korpusa mornariške pehote ZDA, kot tudi za tuje vojaške potrebe (FMS – Foreign Military Sales).

Večletna pogodba bo ameriški vladi prinesla znatne prihranke v primerjavi z nakupom enake količine v petih ločenih letnih pogodbah. Vrednost naročila za skupaj 257 helikopterjev UH-60M black hawk in HH-60M MEDEVAC znaša približno 3,8 milijarde USD in vključuje možnost naročila za dodatne 103 letalnike, pri čemer bi skupna vrednost naročila zrasla na 5,2 milijarde USD. Dejanske proizvodne količine se bodo določile iz leta v leto v času trajanja programa na podlagi dodeljenih finančnih sredstev, določenih s prednostnimi nalogami kongresa in Pentagona. Prve dobave v okviru te pogodbe naj bi se začele oktobra letos in se bodo nadaljevale vse do leta 2022.

Helikopterji UH-60M / HH-60M so najnovejši in najmodernejši v seriji različic black hawk, ki jih Sikorsky dobavlja ameriškim oboroženim silam že vse leta 1978.

Pripravil: A. Knific, foto: Airlines Pictures

Povezani članki