ZDA ne zanima obnovitev sporazuma INF z Rusijo

by Urednik

OBNOVITEV SPORAZUMA O PROTIRAKETNI OBRAMBI NA MRTVI TOČKI

Združenih držav Amerike ne zanima obnovitev sporazuma o protiraketni obrambi z Rusijo, je izjavil predstavnik Pentagona David Trachtenberg.

“Naše administracije ne zanima obnovitev sporazuma o protiraketni obrambi ali uvedba omejitev naših zmogljivosti za zaščito države. Mene tudi ne inspirira zamisel o tem, da smo dolžni omejevati naše zmogljivosti za boj proti grožnjam, katerih obseg se nenehno povečuje in predstavlja vse večji izziv za nas,” je povedal Trahchtenberg med govorom v centru za mednarodne in strateške raziskave v Washingtonu. Dodal je še, da je namera o izstopu iz sporazuma o uničenju raket srednjega in kratkega dosega, objavljena v petek, skladna s splošno politiko o zaščiti pred raketnimi grožnjami, vendar pa se ne tiče neposredno delovanja ZDA na področju protiraketne obrambe.

Trachtenberg je namestnik Johna Rooda, ki na dolžnosti namestnika obrambnega ministra ZDA vodi politiko vojaškega resorja.

ZDA so izstopile iz sporazuma o protiraketni obrambi leta 2002, izstop pa pojasnile s potrebo po zaščiti pred grožnjami iz Irana in Severne Koreje. Nameščanje ameriških protiraketnih sistemov pa vzbuja zaskrbljenost Rusije in Kitajske, ki menita, da so ti ukrepi uperjeni proti njim.

Oster odgovor Putina: prekinjamo uresničevanje sporazuma, ne bomo več vzpodbujali pogajanj z ZDA

Ruski predsednik Vladimir Putin je napovedal recipročen odgovor Rusije na odločitev ZDA izstopu iz sporazuma o raketah srednjega in kratkega dosega.

“Ameriški partnerji so sporočili, da ustavljajo sodelovanje v tem sporazumu, enako pa bomo storili tudi sami. Objavili so, da razvijajo novo orožje, enako bomo storili tudi sami,” je izjavil Putin na sestanku z ministrom za zunanje zadeve Sergejem Lavrovim in obrambnim ministrom Sergejem Šojgujem.

Hkrati je ruski predsednik poudaril, da se Moskva ne bo vmešavala v novo oboroževalno tekmo in vprašal ministra Šojguja, če je mogoče uresničiti vse nujne ukrepe v okviru načrtovanega proračuna, obrambni minister pa mu je odgovoril, da bo predlagal načrt novega proračuna, ki bo to omogočal. Putin je od resornih ministrov tudi zahteval, da mu v doglednem času obrazložijo, kako bo Rusija odgovorila na morebitne grožnje v zvezi z načrti posameznih držav, da svoje orožje razmestijo v vesolju. Putin je še zahteval, da se pogajanj z ZDA v zvezi z razoroževanjem ne spodbuja več, obenem pa presodil, da vsi dosedanji predlogi ostanejo v veljavi.

“S tem v zvezi prosim ministrstvo za zunanje zadeve in ministrstvo za obrambo, da pustita odprta vrata za pogajanja v okviru vseh predlogov, ki jih je Rusija predstavila do sedaj. Počakali bomo, da naši partnerji dozorijo in bodo v stanju z nami voditi enakopraven in konstruktiven dialog.” Je poudaril ruski predsednik. Putin je dal tudi soglasje za začetek razvoja nove hiperzvočne kopenske rakete srednjega dosega.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki