ZDA poslala prve mornariške lovce F-35B v Pacifik

by Urednik

MORNARIŠKI LOVCI F-35B NAPOTENI V BLIŽINO KITAJSKE IN SEVERNE KOREJE

ZDA so na pomorsko misijo poslala prvo amfibijsko-desantno ladjo, gre za USS Wasp (LHD-1) razreda wasp, ki ima na krovu tudi mornariške lovce 5. generacije Lockheed Martin F-35B STOVL (kratek vzlet in vertikalen pristanek).

ZDA so šest lovcev F-35 na krovu USS Wasp napotile na misijo v indijsko-pacifiško regijo, kjer bodo zagotavljali stabilnost, predvsem zaradi vse večjih trenj ameriških zaveznic s Severno Korejo in Kitajsko. Na nosilki helikopterjev USS Wasp imajo sicer običajno helikopterje MH-60S knight hawk (3), CH-53E super stallion (4), UH-1N huey (3), AH-1Z viper (4), letalnike za navpično vzletanje in pristajanje MV-22 osprey (1) ter AV-8B harrier (6), ki so jih zamenjali s šestimi F-35B iz vrst Korpusa mornariške pehote.

To je sploh prva napotitev mornariških lovcev F-35B na tuje, kar naj bi po besedah Američanov močno povečalo bojne zmogljivosti in učinkovitost letalskih enot Korpusa mornariške pehote (marincev). “F-35B lightning II na krovu USS Wasp  predstavlja enega najpomembnejših preskokov bojnih zmogljivosti mornariškega korpusa v našem času,” je dejal ameriški viceadmiral Brad Cooper v sporočilu za javnost.

Medtem ko so ZDA v indijsko-pacifiško regijo prvega mornariškega lovca F-35 B, pa se v Washingtonu ukvarjajo s številnimi težavami lovcev F-35 lightning II. Iz Pentagona so namreč pred dnevi prejeli podatek, da so kar pri 49 odstotkih od skupaj 280 dobavljenih letal Lockheed Martin F-35A/B/C za ameriške oborožene sile (USAF, US Navy, US Marine Corps) odkrili težave s strojno in programsko opremo. Rezultat tega je, da je le 51 odstotkov teh letal pripravljenih za letenje.

Ob tem pa so iz Bele hiše sporočili, da so že uspeli pri programu F-35 prihraniti več sto milijonov dolarjev, kot je napovedal predsednik Trump, vendar se cena letala še prepočasi znižuje.

Pripravil: A. Knific, foto: Dvidshub

 

Povezani članki