ZDA (še) ne bodo dale Turčiji fregat razreda Oliver Hazard Perry

by Urednik

TURČIJA ZADRŽANA PRI POMOČI V BOJIH PROTI ISIS-U, ZDA PA PRI VOJAŠKI POMOČI TURČIJI

Ameriški kongres je 19. decembra 2014 odobril prenos šestih fregat razreda Oliver Hazard Perry  iz Ameriške mornarice na Tajvan in v Mehiko, medtem ko pričakovana vojaška pomoč v obliki vojaških ladij za Turčijo še ni bila del zakona – predvsem zaradi zaskrbljenosti glede turškega političnega dogajanja, poroča Defense News. Tako se Američani niso odločili tudi za vojaško pomoč v obliki fregat Tajski zaradi vojaškega udara v maju 2014.

Odločitev o ameriški vojaški pomoči za Tajvansko in Mehiško mornarico v obliki fregat je plod dvo-letnega dogovarjanja. Mehika bo tako prejela fregati USS Curts (FFG-38 – upokojena januarja 2013) in USS McClusky (FFG-41 – upokojena januarja 2015), Tajvan pa bo prejel fregate USS Taylor (FFG-50), USS Garry (FFG-51), USS Carr (FFG-52) in USS Elrod (FFG-455 – vse bodo upokojene v letu 2015) razreda Oliver Hazard Perry.

Vse pa kaže na to, da se bodo pogajanja s Turčijo, ki ima sedaj v svoji mornarici 8 bivših ameriških fregat, še zavlekla. Turčija ni bila vključena v zadnjo različico predloga zakona, člani ameriškega kongresa so bili namreč kritični do politike vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj. Očitki so leteli na omejevanje novinarske svoboščine, svobodo zbiranja in dostopa do socialnih medijev in povečanje vpliva vlade izvršilno vejo oblasti na področju sodstva, kot tudi anti-semitsko retoriko turških uradnikov.

Turčija je tudi bila tarča kritik zaradi obtožb, da si je zatiskali oči pred tujimi borci, ki so preko turškega ozemlja prihajali v Sirijo in Irak, da se pridružijo militantni skupino Islamska državna (ISIS). ZDA so že pritisnile na Turčijo, naj več prispeva k koalicijskim silam v boju proti ISIS-u, toda Turčija je še vedno zadržano do koalicijske (ameriške) uporabe zračne baze Incirlik. Turki namreč ocenjujejo, da je prednostna naloga odstranitev sirskega predsednika Bašarja al Asada z oblasti.

Pripravil: A. Knific, foto: US Navy

Povezani članki