ZDA so Egiptu dobavile jurišne helikopterje AH-64 apache

by Urednik

AMERIKA PREKINILA USTAVITEV VOJAŠKE POMOČI EGIPTU

Potem ko so se ZDA več mesecev obotavljale pri dobavi obljubljenega orožja Egiptu, predvsem zaradi razmer v tej državi, so v zadnjih dneh novembra 2014 Egiptovske letalske končno prejele 10 bojnih helikopterjev Boeing AH-64E apache.

Egiptovska vojska je  24. novembra 2014 objavila fotografijo, ki naj bi prikazovala jurišne helikopterje Boeing AH-64E apache , ki so zaviti v belo zaščitno plastiko ob dostavi. Deset apachev, ki so bili sestavljeni že pred nekaj časa, so z ladjo dobavili v eno od egiptovskih pristanišč.

Vojaška pomoč Egiptu je bila prekinjena v oktobru 2013, potem ko je Egiptovska  vojska  3. julija tega leta odstavila na volitvah izvoljenega predsednika Mohammeda Mursija. ZDA so Egiptu v okviru vsakoletne 1,5 milijardne (USD) predvsem vojaške pomoči za leto 2013 obljubile helikopterje AH-64E apache, lovce F-16 C/D, tanke M1 abrams (nesestavljene) in rakete harpoon block II.

Egiptovske letalske sile so že v letu 2009 načrtovale pridobitev dodatnih 12 jurišnih helikopterjev AH-64 apache, s katerimi bi okrepili sedanjo floto 35-ih apachev v 550. polku bojnih helikopterjev.

Kot posledica prekinitve ameriške vojaške pomoči, je Egipt začel iskati vojaško opremo drugje, predvsem v Evropi. Tako so se z Rusijo v septembru 2014 dogovorile za nakup (in financiranje kredita) orožja v vrednosti 3,5 milijarde USD, predvsem raket, artilerijskega orožja, orožja malega kalibra in letal. Egiptovska vojska je pred kratkim že prevzela pošiljko raketnih sistemov zračne obrambe S-300.

Potem ko se je Egipt začel dogovarjati za nakup orožja z Rusijo, je ameriški predstavnik sekretariata za obrambo John Kirby 22. aprila 2014 napovedal, da bodo ZDA končale prekinitev dobave vojaške pomoči Egiptu. Vendar pa je bila vojaška pomoč ZDA začasno spet prekinjena mesec dni kasneje, potem ko je egiptovski sodišče na smrt obsodilo 682 ljudi. V oktobru 2014 pa je nato ameriški sekretar za obrambo Chuck Hagel v medijih potrdil nadaljevanje dobave helikopterjev apache.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

Egipt se zanima za rusko orožje, ZDA bi ponovno podpirale Egipt

Egipt se zanima za rusko orožje, ZDA bi ponovno podpirale Egipt
Egipt želi nameniti do 4 milijarde USD za nakup ruskega naprednega orožja, potem ko so ZDA zmanjšale vojaško pomoč.

Egiptu vojaška pomoč iz Rusije namesto ZDA

BO RUSIJA POMAGALA EGIPTU IN PREVZELA VODILNO VLOGO NA BLIŽNJEM VZHODU? V zunanji politiki Egipta prihaja do…

Povezani članki