ZDA so Hrvaški podarile par helikopterjev UH-60M

by Urednik

ZDA Hrvaški podarile par helikopterjev UH-60M

Hrvaški so ZDA podarile dva večnamenska vojaška helikopterja UH-60M black hawk, s kakršnimi nameravajo v prihodnjih letih nadomestiti celotno floto obstoječih ruskih transportno/bojnih helikopterjev Mi-8 in Mi-17 (skupaj 24).

Hrvaška sledi trendom oboroževanja in medrnizaciji letalskih zmogljivosti. Po podarjenih lahkih bojno-izvidniških helikopterjih OH-58 kiowa warrior in kupljenih izraelskih lovcih F-16, so jim Američani podarili par večnamenskih bojnih (jurišno-transportnih) helikopterjev UH-60M. Slednja sodita v sklop načrtov o floti skupaj 12 helikopterjev UH-60M, ki naj bi jo Hrvaška dobila do leta 2025, z njimi pa zamenjala floto obstoječih ruskih transportno/bojnih helikopterjev Mi-8/17. Slednji so namreč precej odvisni od ruske logistične podpore. Novico je pred dnevi sporočilo hrvaško obrambno vodstvo med javno predstavitvijo para podarjenih ameriških helikopterjev UH-69M black hawk v Vojašnici polkovnika Marka Živkovića na letališču Pleso pri Zagrebu.

Predstavitve helikopterjev UH-60M se je udeležil podpredsednik hrvaške vlade in obrambni minister Damir Krstičević, ki je javnost povedal, da je ameriška donacij Hrvaški vredna 53 milijonov dolarjev, vanjo pa sta vključena tako helikopterja kot potrebna spremljajoča oprema, rezervni deli in šolanje pilotov ter tehničnega osebja.

Kot je poudaril Krstičević : ‘’… gre za prvi korak v procesu zamenjave ruske (sovjetske) vojaške tehnike, kar je Edina možna pot in izbira Hrvaške, kot zanesljive in verodostojne članice Nata.’’ Korak je  ameriški ambasador na Hrvaške označil kot dokaz pripravljenosti ZDA v cilju vzdrževanje partnerstva in ohranjevanja varnosti. Ti helikopterji bodo Hrvaški zagotovili razvoj lastnih letalskih sil v smeri proti zahodni tehnologiji, hkrati pa povečali povezljivost Hrvaške z drugimi članicami Nata v prihodnosti. ’’

Hrvaška bo celotno floto helikopterjev – na osnovi sporočila Ministrstva za obrambo Republike Hrvaške – dobila do leta 2020. Po pričakovanjih jih bodo vključili v Hrvaško vojno letalstvo in zračno obrambo, uporabljale pa jih bo Poveljstvo specialnih sil. Slednje je potrdilo tudi načelnik generalštaba Hraške vojske, general Mirko Šundov, ki je poudaril, da bodo ti helikopterji omogočili razvoj novih zmogljivosti tako vojnega letalstva kot specialnih sil Hrvaških oboroženih sil.

Takšno usmeritev Hrvaških oboroženih sil navsezadnje podpira tudi predsednica on vrhovna poveljnica Oboroženih sil Republike Hrvaške Kolinda Grabar Kitarović, ki si v zadnjem času silovito prizadeva za takšno in EU ter predvsem ZDA.

Po poročilih hrvaških medijev, se vlada v Zagrebu z zahtevo po donaciji 12 helikopterjev UH-60 black hawk približuje Washingtonu v sklopu programa Excess Defence Articles. Flota UH-60M naj bi popolno operativnost dosegla v letu 2025 in tako popolnoma zamenjala obstoječo floto ruskih helikopterjev Mi-8/17.

Hrvaška je floto ruskih helikopterjev najbolj okrepila v obdobju 2007/2008, ko je nabavila 10 transportno/jurišnih helikopterjev Mi-171Sh, ki so bili potem posodobljeni četa 2017 v sklopu 26,9 milijona evrov vredne pogodbe, ki sta jo skupaj uresničila Letalski tehnični center z hrvaške Velike Gorice (nedaleč o Zagreba) in ruski 810. letalski remontni zavod iz Chite. Omenjena zavoda bosta ponovno sodelovala v prihodnjem letu, ko bo čas za nov remont, ki bo podaljšal življenjsko dobo teh helikopterjev do leta 2027. So pa ti helikopterji resda zelo odvisno od ruske logistične podpore in v tem smislu zelo ranljivi za uporabnice iz držav, članic Nata, kot je na primer Hrvaška.

Pripravil: Igor Božinovski, foto:  MORH

 

Povezani članki