ZDA v bližino Jemna poslale 2 vojaški ladji za morebitno evakuacijo

by Urednik

V JEMNU SO UPORNIKI ZASEDLI PREDSEDNIŠKO PALAČO

Ameriška mornarica je v Rdeče morje poslala vojaški ladji USS Iwo Jima (LHD-7) in USS Fort McHenry (LSD-43) za morebitno evakuacijo osebja ameriškega veleposlaništva iz Jemenske prestolnice Sanaa.

Ladji sta iz Adenskega zaliva pripluli v Rdeče morje v sredo 21. Januarja 2015, potem ko je dan pred tem šiitska militantna skupina Houthi v prestolnici Sanaa  v Jemnu zasedla predsedniško palačo torek in zažgala prebivališče predsednika Abdu Rabbu Mansour Hadija. Ta je napad označil kot  poskus državnega udara.

Ameriško zunanje ministrstvo še preučuje ali je potreba po umiku ameriških vladnih uslužbencev iz Jemna, so pa pripravljeni na to potezo. V ta namen so v Rdeče morje bližje jemenske prestolnice poslali amfibijsko-desantno ladjo USS Iwo Jima (LHD-7) razreda wasp in  ladjo za logistično podporo USS Fort McHenry (LSD-43) razreda Whidbey island, na katerih so tudi pripadniki specialnih sil Ameriških marincev.

ZDA imajo v trenutni jemenski vladi tesnega zaveznika v prizadevanjih, da bi porazili teroristično organizacijo Al Kaida na Arabskem polotoku (AQAP), ki deluje tudi iz te države. Jemenska militantna uporniška skupina Houthi nasprotujejo tako sedanji jemenski vladi, kot tudi ameriški prisotnosti v državi, čeprav pravijo, da se borijo tudi proti operacijam Al Kaide na Arabskem polotoku v Jemnu. Prav slednja (AQAP) je prevzela odgovornost za nedavni napad na uredništvo francoskega satiričnega časopisu Charlie Hebdo v Parizu 7. Januarja 2015, v katerem je umrlo 12 ljudi. Že v letu 2009 pa so v Detroitu želeli razstreliti potniško letalo.

Skupina Houthi, ki so jo ustanovili leta 1994, je dobila ime po njihovem nekdanjem vojaškem poveljniku Hussein Badreddin al-Houthi, ki ga je Jemenska vojska domnevno ubila  septembra 2004.

Militantna uporniška skupina Houthi je sicer v septembru 2014 sklenila premirje z jemensko vlado, ki pa so ga v zadnjih tednih prekinili, za to pa obtožili jemenske oblasti, ki naj ne bi spoštovale dogovorov.

Pripravil: A. Knific, foto: US Navy

Povezani članki