ZDA v Evropo napotila strateške bombnike B- 52

by Urednik

OBAMA ŽELI ŠE VEČ AMERIŠKIH VOJAKOV V EVROPI 

Ameriške letalske sile so v Evropo napotile floto strateških bombnikov B-52, kot odgovor na ukrajinsko-rusko krizo. To se je zgodilo le dan po tem, ko je predsednik Barack Obama napovedal, da bo povečal vojaško prisotnost ZDA v regiji in za to namenil dodatno milijardo dolarjev.

Dva strateška bombnika B-52 stratofortresses iz letalske baze Barksdale v Louisiani in dva iz letalske baze Minot v Severni Dakoti ter Ellsworth v Južni Dakoti so v sredo že prileteli v britansko zračno bazo Fairford. V Angliji se bodo ameriški piloti in osebje dva tedna urili skupaj z zavezniškimi vojaškimi silami v regiji, so zapisale Ameriške letalske sile v sporočilu za javnost. S to potezo, ki je odgovor na napetosti med Rusijo in Ukrajino (s tem pa tudi Zahodom), želijo ZDA izuriti svoje pilote za sodelovanje skupaj z evropskimi zavezniki in jih seznaniti z letalskimi bazami. Ameriška vojska bo s strateškimi bombniki B-52 sodelovala na vojaških vajah Baltops 2014 in Saber Strike 2014.

Ameriški predsednik Obama je že v torek 3. junija 2014 pozval kongres, da potrdi povečanje obrabnega proračuna za 1 milijardo USD, ki jih bodo namenili za povečanje prisotnosti ameriških vojakov v Evropi. ZDA naj bi novo milijardo več začele porabljati v letu 2015, že sedaj pa je v evropi nastanjenih približno 67.000 ameriških vojakov.

Ameriški strateški bombniki B-52 naj bi med svojim obiskom sodelovali tudi pri praznovanju 70. obletnice dneva -D , osrednji dogodek bo  v Graignesu v Franciji 7., kjer bodo počastili udeležbo Ameriških letalskih sil v invaziji zavezniških sil v Normandiji v drugi svetovni vojni.

Pripravil: A. Knific, foto: 

Povezani članki