ZDA “za zdaj” ne načrtujejo dobave ubojnega orožja Ukrajini

by Urednik

UKRAJINSKI VELEPOSLANIK PRIČAKUJE AMERIŠKE DOBAVE (UBOJNEGA) OROŽJA

Združene države Amerike za zdaj še ne nameravajo Ukrajinski vojski dobaviti ubojnega orožja, saj je Ukrajina sama sposobna proizvajati orožje za lastne potrebe, je v sredo 13. januarja 2016 dejal ameriški veleposlanik v Ukrajini Geoffrey Pyatt. Ravno nasprotno pa trdi ukrajinska stran.

S tem je Pyatt nekako odgovoril na trditve ukrajinskega veleposlanika v ZDA Valeriya Chalya, ki je dva dni pred tem dejal, da bo Kijev prejel prve vojaških dobav iz Združenih držav Amerike v letu 2016 v prihodnjih mesecih.

“Za zdaj ne načrtujemo [dobave] ubojnih sistemov, saj so zmožnosti Ukrajine pri proizvodnji svojega ubojnega orožja veliko večje, kot so bile pred dvema letoma,” je dejal Pyatt v pogovoru za ukrajinsko tiskovno agencijo.

V novembru 2015 je sicer ameriški predsednik Barack Obama podpisal  obrambni proračun za leto 2016, ki vključuje tudi 300 milijonov dolarjev vojaške pomoči za Ukrajino.

V decembru 2015 pa je ukrajinsko veleposlaništvo v ZDA sporočilo, da bo Washington povečal svojo vojaško pomoč Ukrajini na 658 milijonov USD. Ta naj bi vključevala logistično podporo, usposabljanje in dobavo ubojnega orožja obrambnega značaja.

Ukrajinske vojaške potrebe v letu 2016

Ukrajinske oblasti bodo v letu 2016 za obrambni proračun in varnostne službe namenile 4 milijarde USD (v letu 2015 so sicer napovedali 3,2 milijarde USD, po nekaterih ocenah pa zapravili kar 5,5 milijarde USD). Ukrajinska vojska načrtuje nakup novih naprednih radarskih sistemom, izvidniških brezpilotnih letal in protiletalskih obrambnih sistemov (zemlja-zrak) za okrepitev varnosti zračnega prostora.

Ukrajinci priznavajo, da imajo največ težav z radarskimi sistemi in sistemi zračne obrambe, saj so zadnja desetletja uporabljali izključno ruske sisteme, medtem ko jih v Ukrajini niso razvijali. Sedaj se trudijo spodbujati domača podjetja tudi v tej panogi, že v naslednjih tednih pa naj bi bili predstavljeni prvi sistemi.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

VIDEO: Vojaška moč Ukrajinske vojske

Povezani članki