“ZDA zaradi odlašanja prodaje lovcev lahko izgubijo 9 milijard dolarjev”

by Urednik

BO RUSIJA PRODALA LOVCE BOGATIM BLIŽNJEVZHODNIM DRŽAVAM?!

Skupina ameriških senatorjev, ki podpirajo 9 milijard dolarjev vredne dobave ameriških vojaških letal v Kuvajt, Katar in Bahrajn, je opozorila, da bi lahko odlašanje dovoljenja za nakup prisililo te tri zalivske države v nakup letal iz drugih držav, tudi iz Rusije.

Ameriški senatorji John McCain, Bob Corker, Jack Reed in Claire McCaskill so v aprilu 2016 v pismu predsednika Baracka Obamo pozvali, da omogoči dokončanje posla.

“Zavrnitev zahtevkov teh države ne preprečuje nakupa lovskih letal z naprednimi zmogljivostmi od tujih ponudnikov, tudi Rusije. Amerika ne sme izgubiti priložnost, da razširi svoj vpliv na Bližnjem vzhodu in zagotovi nadaljnjo ameriško industrijsko prevlado s prepuščanjem trga našim konkurentom ali celo nasprotnikom,” so senatorji zapisali v pismu, poroča The Wall Street Journal.

Ob tem so dodali, da se zavedajo, da je potrebno zahteve za prodajo lovcev F-16, F-15 in F/A-18 omenjenim državam natančno preučiti, vendar menijo, da se o njih odločajo predolgo. V ZDA morajo po zakonu strokovnjaki na zunanjem ministrstvu odobriti zahtevek za prodajo orožja v tujo državo, četudi je prodaja med proizvajalcem in kupcem že dogovorjena.

 Senatorji so še zapisali, da se še posebej mudi z dovoljenji za Katar in Kuvajt. Menijo namreč, da so slednji prav zaradi ameriške počasnosti v aprilu podpisali pogodbo za nakup 28-ih evropskih lovcev Eurofighter typhoon.

Bahrajn naj bi (v naročilu) za 17 novih lovcev skupaj s tehnično podporo in šolanjem namenil okoli 2 milijarde USD, Kuvajt za 24 letalnikov 3 milijarde USD, Katar pa za 36 letal okoli 4 milijarde USD.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki