ZDA želijo razširiti prodajo F-35 na Grčijo, Romunijo, Poljsko …

by Urednik

AMERIČANI NADALJUJEJO PRODAJO “NEVIDNIH” LOVCEV F-35

Združene države razmišljajo o razširitvi trgov za prodajo letal F-35 še na pet dodatnih držav, vključno z Grčijo, Romunijo in Poljsko, je v pisnem poročanju, ki je bilo pred dnevi predano ameriškemu kongresu, navedel izvršni direktor Pentagona za program F-35 Mathias Winter.

“Prihodnji potencialni tuji kupci naših vojaških izdelkov vključujejo Singapur, Grčijo, Romunijo, Španijo in Poljsko, pri čemer se (z združenim programskim uradom) odzivamo na vse uradne preiskave,” je dejal Winter. “Prihajajoče leto naj bi pomenilo pomembno rast in napredek prodaje F-35 v globalnem smislu.”

Winter je še dodal, da sta tudi Švica in Finska razmišljali o pridobitvi letala F-35, ameriška vlada pa naj bi na to (točno) odgovorila v avgustu in novembru letos.

V decembru 2018 je svoje načrte za nakup dodatnih 105 letal F-35 objavila Japonska in s tem dopolnila svoje prvotno načrtovano naročilo 42 letal F-35. Pričakovani nakup Japonsko je obenem tudi največji mednarodni nakup letal F-35.

Prejšnji teden je Pentagon tudi napovedal, da so Združene države ustavile svoje dejavnosti v zvezi z dobavo F-35 Turčiji zaradi odločitve Ankare o nakupu ruskih zračnoobrambnih sistemov S-400 (vendar pa po nekaterih vesteh turški piloti, ki so v ZDA na prešolanju na lovce F-35, procesa usposabljanja niso prekinili).

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki