Že tretja avstrijska preiskava afere Eurofighter typhoon

by Urednik

V AVSTRIJI ŠE VEDNO »SPOREN« NAKUP LOVCEV TYPHOON

Ponovna preiskava o avstrijskem nakupu lovskih letal Eurofighter typhoon se lahko ponovno zaključi, ko bo koalicija med konzervativci in desničarsko FPÖ v teh dneh razpadla.

Nakup lovcev Eurofighter  typhoon so naši sosedje raziskovali zaradi možnega korupcijskega škandala, ki je vključeval podkupnine v višini okoli 111,6 milijona dolarjev, sedanji preiskovalni odbor pa je že tretji. Vsi parlamentarni preiskovalni odbori morajo prekiniti zaslišanja, ko je napovedan datum novih volitev. Kancler Sebastian Kurz je prejšnjo soboto objavil izredne volitve, potem ko ga je video-škandal, s  podpredsednikom Heinz-Christian Strachejem v glavni vlogi, prisilil, da razpusti koalicijo, vendar pa datuma novih volitev še niso določili. V letu 2017 se je na enak način končala tudi druga preiskava škandala Eurofighter, ko so bile po razpadu koalicije med socialdemokratsko  SPÖ in konzervativci razpisane nove volitve.

Avstrija je pred leti tožila Airbus in konzorcij Eurofighter, vključno s partnerjema v programu Eurofighter – angleškim BAE Systems in italijanskim Leonardijem ( nekdanjo Alenio) – zaradi domnevne prevare in goljufije, povezane z dve milijardi evrov vrednim naročilom iz leta 2003. Airbus in Eurofighter sta seveda zavrnile obtožbe. Takratni avstrijski obrambni minister Hans Peter Doskozil je v izjavi dejal, da naj bi Avstrija zaključila program 15 lovcev Eurofighter typhoon po letu 2020.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki