Že tri desetletja največje “sanje” na svetu… An-225 mriya

by Urednik

VIDEO: POLET AN-225 V BOLIVIJI

Transportni šestmotorni Antonov An-225 mriya (sanje) leti že tri desetletja in še vedno je to največje letalo na svetu. Verjetno se bo že kmalu kaj spremenilo, morda bo to letalo nadgradnja ‘’manjšega brata’’ An-124 kondor.

Pri An-225 mriya gre verjetno tudi za eno zelo pogosto posnetih letal na svetu. Na videoposnetku lahko spremljamo vzlet An-225 z bolivijskega letališča Chimores s perspektive ogromnega H – repa in iz pilotske kabine (izza kopilota)

Letečega orjaka so temeljito obnovili in dela zaključili v letošnjem marcu, zato je bil nekaj časa prizemljen. Njegove vrnitve pa so se še najbolj razveselili fotografi in snemalci.

V zapisih o letalu An-225 mriya je mogoče zaslediti, da gre za rusko-ukrajinski projekt še iz časov Sovjetske zveze, ko so ga konstruirali, da bi na nebo ponesel sovjetski vesoljski čolnič buran (podobno kot ameriški B747 space shuttle). Morda ga čaka tudi svetlejša prihodnost, kajti za letalo se zanimajo Kitajci, ki naj bi skupaj z Ukrajinci dokončali drugo letalo, ki je ostalo  v konstrukcijski fazi, morda pa izdelali potem še kakšno. Sanje pa ostajajo na nebu že tri desetletja , zagotovo pa tudi še v prihodnje…

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki