Zelena luč za uporabo S-300 v Siriji

by Urednik

19. septembra so sirske zračnoobrambne sile nad mestecem Aqraba, južno od Damaska, sestrelile neznano brezpilotno letalstvo (UAV). Provladni viri trdijo, da je prestrežena UAV-ja verjetno upravljal Izrael.

Na istem območju sta bila 25. avgusta v izraelskih napadih ubita dva člana Hezbolaha. Ta napada in incident z izraelskimi brezpilotnimi letali v Bejrutu so 1. septembra pripeljali do lokalnega stopnjevanja napetosti med Hezbolahom in izraelsko vojsko na libanonsko-izraelski kontaktni liniji. Od takrat in do 19. septembra pa so razmere okoli Damaska ​​in v južnem Libanonu ostale relativno mirne.

Militantna koalicija, povezana z Al Kaido Wa Harid al-Muminin, je sporočila, da so njene sile granatirale položaje sirske vojske v bližini območja al Masharije. V ločenem razvoju so militantni uporniki iz Idliba obstreljevali humanitarni koridor Abu al Duhur z minometi, da bi preprečili civilistom zapustiti območje, ki ga nadzorujejo milice.

18. septembra je rusko-sirski Skupni koordinacijski center med reševanje in begunce sporočil, da se bo začelo 27. septembra delo na ponovni naselitvi beguncev iz taborišča Rukban v al-Tanfu ki ga nadzirajo ZDA. V zadnjih dveh letih je bilo taborišče v stalni humanitarni krizi zaradi pomanjkanja pomoči, čiste vode in hrane.

Rusija je dala Siriji zeleno luč za uporabo protiraketnih obrambnih sistemov S-300 proti izraelskim ciljem, poročajo ruski mediji, ki se sklicujejo na lastne vire. Poročila trdijo, da je sirska vojska kot odziv na izraelske akcije dobila dovoljenje za uporabo svojih sistemov zračne obrambe. Vendar bi v tem primeru sirska stran nosila polno odgovornost za tak korak.

Od začetka tedna so se položaji iranskih sil v bližini Al Bukamal znašli pod vsaj dvema letalskima napadoma, ki jih običajno izvaja  Izrael. Nekateri glavni mediji so ugibali, da so napad 18. septembra lahko izvedle tudi savdske letalske sile, vendar je Savdska Arabija to razlago takoj zanikala.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki