Revija Obramba, februar 2007

3,66 

Kategorija:

Opis

V reviji Obramba, februar 2007, si preberite:

Uvodnik: Bataljon Sv na Kosovo, kolesniki v parlamentu, migi ali F-16 v Indiji

V februarskem uvodniku se posvečamo trem temam, ki so zanimive za naše bralce; prvo predstavlja odhod 10. motb Sv na Kosovo, kar predstavlja eno največjih »logističnih« operacij SV, saj prvič na misijo v tujini odhaja celotni bataljon SV z vsem moštvom, orožjem in opremo. Drugo temo predstavlja napovedana parlamentarna razprava o (ne)smiselnosti nakupa kolesnikov 8×8 znamke Patria za potrebe SV. Tretja pa je pospešena modernizacija oborožene sile ene največjih držav na svetu (vsaj populacijsko), Indije in njen najavljeni nakup modernih lovskih letal.

Kakšno transportno letalo za SV

Zahteve postavljene

Tudi SV se vse bolj resno odloča o nakupu vojaškega transportnega letala. Na mizi je večje število ponudb, toda katero bo ustrezno. Naročnik je postavil zahteve, v članku pa le-te obravnavamo in ugotavljamo, katera letala na trgu jih najbolje izpolnjujejo.

Vojaška transportna letala: 1,5 do 150 ton

Priti pravočasno

Ta članek je povezan s predhodnim, analizira pa vojaška transportna letala po njihovi nosilnosti, konstrukciji in namembnosti in jih deli v štiri razrede. Vsak razred je nato ločeno analiziran tako po zmogljivostih, pogonu, nosilnosti in doletu; predstavljeni so najbolj pogosti in najbolj znani primerki.

Dogodki meseca

Dogodki na slovenskem obrambno-varnostnem področju v mesecu januarju 2007.

Skratka…

Tehnične, tehnološke in obrambne novosti ter novice iz sveta.

Bojne zvijače kot veščina bojevanja ali teorija paradoksalnih izzivov

Vse je verjetno, vse je mogoče

Članek našega sodelavca Borisa Gregorja o uporabi ukan in zvijač v zgodovini bojevanja. Avtor na primeru velikih bitk v zgodovini (Troja, bitka na Berezini 1812) opisuje vlogo vojnih ukan in zvijač nekoč in danes. Čas terorizma in asimetričnega bojevanja predvideva tudi vse bolj množično koriščenje zvijač za dosego cilja. Vprašanje je, ali smo na to pripravljeni in to področje obvladamo.

30 let lavija

Uninjeni izraelsko prvenec

Prispevek o razvoju in zmogljivostih prvega »domačega« izraelskega lovskega letala z imenom »Lavi« (levček), ki so ga začeli snovati v 80. letih prejšnjega stoletja s tesnim sodelovanjem industrije in vojske. Za tiste čase je bilo to zelo napredno in revolucionarno letalo, katerega razvoj pa so nato odpovedali iz finančnih in političnih razlogov.

Pogled na del operativno-vojaškega sistema NATA

Zračna obramba

Članek govori o izzivih in značilnostih sodobnih sistemov integrirane zračne obrambe Severno-atlantskega zavezništva. Avtor Jože Konda predstavlja področja in smeri razmišljanja glede organizacije zračne obrambe znotraj NATO ter zahteve, ki so postavljene pred enote zračne obrambe na sodobnem bojišču. NATO se pri organizaciji sistema skupne zračne obrambe zanaša tudi na prispevek držav-članic in ne le na sposobnosti svojih uradnikov.

Taktika terorističnih napadov z eksplozivnimi napravami

Eksplozivne naprave

Članek Franca Klemenčiča, ki govori o taktikah terorističnih skupin pri napadih z eksplozivnimi napravami.

Orožje z najdaljšim stažem, in brez resne konkurence

M3 – Pehotni polgosenični fosil

Sredinska priloga tokrat govori o »oklepne transporterju« ameriške vojske v drugi svetovni vojni. Vozilo je nastalo na podlagi francoskih in britanskih rešitev, ki so ju nato dopolnjevali in predelovali na podlagi ugotovitev na bojiščih. Nosil je vso mogočo oborožitev, njegovi primerki pa so sodelovali v bojih na Bližnjem Vzhodu še celo leta 1982.

Nova generacija

Jedrske podmornice razreda Barracuda

Članek govori o zgodovini razvoja francoskih jedrskih jurišnih podmornic. Predstavljen je najnovejši razred Barracuda, ki bodo v prihodnosti predstavljali udarno moč francoske vojne mornarice. Gre za francoski odgovor na trend izdelave novih podmornic (britanski Astute, ameriški razred Virginia), ki so visoko avtomatizirane in opremljene s sofisticirano informacijsko – komunikacijsko opremo.

Modernizirani romunski Migi 21

Še naprej padajo

Prispevek naših sodelavcev o težavah, ki jih ima romunska vojska s svojimi moderniziranimi letali MiG 21- lancer v zadnjih letih. Romunija sedaj pospešeno izbira bodoče, sodobno lovsko letalo, vendar so modernizirani migi v uporabi v številnih vojskah, od avgusta pa naj bi z njimi branili celo nebo nad baltskimi članicami NATO.

IC 16M Enforcer

Kakovost za zahtevne naloge

Članek govori o hitrem jurišno – patruljnem čolnu švedskega porekla. Gre za plovilo s spodrivom 20 ton in posadko 4- 6 mož, ki lahko nosi tudi 10 vojakov za izvajanje akcij v obalnem pasu. Po drugi strani pa lahko služi tudi za patruljiranje in nadzor akvatorija.

Taktika bojevanja v gorah – 5. del

Napad II.

Članek Mihe Kuharja tokrat govori o izvajanju ofenzivnega bojnega delovanja v gorskem svetu. Članek je podprt z prikazom izkušenj, ki jih je britanska vojska dobila med vojna na Faklandskih otokih leta 1982.

Zaključni del »trilogije sodobnega bombardiranja«

Pogrešani delček neke sestavljanke…

Tokrat članek govori o tehnologiji prebojnih bomb za uničevanje vkopanih bunkerjev in drugih podzemnih objektov. Predstavljeno je delovanje takšnih orožji in paleta proti-bunkerskih bomb, ki jih uporablja ameriška vojska.

Muzej Slovenske vojske

Zbirka vojaških insignij

Predstavitev zbirke vojaških znakov, ki jih poseduje Muzej SV ter predstavitev zgodovine vojaških znakov.

Nove knjige

Predstavitev dveh novih knjig. Knjiga dr. Tomaža Kladnika z naslovom »Slovenska partizanska in domobranska vojska od ustanovitve do konca 2. svetovne vojne« predstavlja dve največji oboroženi formaciji med drugo svetovno vojno na naših tleh. Knjiga »40 najnevarnejših specialnih operacij modernega časa« pa je napisana v angleščini in obravnava dogajanje in napake, ki se pripetile med nekaterimi operacijami specialnih sil in so imele vpliv na njihov izid.

Dileme ameriške vojske

Novo proučevanje prioritet

Ameriška vojska, zlati pehota, je bila na vojno v Afganistanu in Iraku slabo pripravljena in opremljena. Vojaki na terenu niso zadovoljni s svojo opremo, zato od proizvajalcev zahtevajo spremembe, poleg tega pa si iz lastnega žepa nabavljajo opremo, ki jo potrebujejo.

IPSC risanice

Članek Roka Štuparja o tekmovalnem streljanju z risanicami in šibrenicami.

Revolverske kremenjače

Prispevek Momirja Vukčeviča o prvih »večstrelnih« ročnih orožjih, ki so delovala na kremenov vžig.

Pred ukinitvijo vojaških reaktivcev v BIH

Reakcijsko letalstvo BiH – sodelavec je obiskal letalsko bazo Mahovljani pri Banjaluki. Ošravil je morda enega zadnjih poletov z reakcijskim šolskim letalom vojaškega letalstva BiH. V več krogih v tej državi je slišati, da BiH ne bo imela vojaških reakcijskih letal.

Dodatne informacije

Teža 0.1 kg

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Revija Obramba, februar 2007”