Revija Obramba september 2010

3,84 

Kategorija:

Opis

V reviji Obramba, september 2010, si preberite:

Uvodnik

Stopnička v karieri

Pogovor s slušatelji Poveljniško štabne šole SV.

Dogodki meseca

Skratka

Tehnične in druge obrambne ter varnostne zanimivosti in novosti

Sobra 2010

Bienalni mednarodni sejem obrambe, varovanja, zaščite in reševanja

Afganistanska razkritja

Aktualni komentar

»Hi-tech« zaščite

Za podjetje IBD Deiesenroth Engineering je značilna dolga pot, od proizvajalca pasivne zaščite do današnje proizvodnje, ki obsega aktivno, pasivno balistično, protiminsko in druge tehnologije z uporabo najsodobnejših nanomaterialov, ki bistveno zmanjšujejo prebojnost kinetično energijskih izstrelkov.

Vojaški tim

Vojaško voditeljstvo – 4: za dober vojaški tim je značilno jasno vodenje, razdelitev vlog, soodvisnost, usklajenost in skupni cilj. Je kot dobro naoljen stroj, ki opravlja svoje naloge hitro, učinkovito in brez nepotrebnih medsebojnih trenj. Izdelava takšne enote je izjemno zahtevna in ne potrebuje samo dobrega vodenja, temveč podporo celotne organizacije.

Kršitve jrm so močan stresor

Policijski stres – 5: Vzdrževanje in vzpostavljanje javnega reda in miru je za policiste ena zmed temeljnih nalog. Pomembna ni zgolj zaradi določb v Zakonu o policiji, ampak zaradi dejstva, da varovanje življenja in osebne varnosti policisti v večini primerov zagotavljajo ravno pri teh kršitvah.

Jugoslovanski ročni metalci min

Za potrebe protioklepnega boja so konstruktorji Vojno tehničnega inštituta – VTI v sodelovanju s Tehnično upravo – TU, in Tehničko opitnim centrom – TOC (Tehnični preizkusni center) Zveznega sekretariata za ljudsko obrambo in Generalštaba JLA skupaj s proizvajalci razvili ter v oborožitev bivše JLA uvedli protioklepni ročni metalec in več modelov ročnih raketometov.

Hrvaški piloti na švedskem

Hrvaška se bo bržkone odločila za nakup vsaj 8 ali celo več lovcev, predvidoma četrte generacije, med ponudnike pa uvrščajo Američane z »večnim« F-16 Švede z gripnom, zatem Francoze z miragem 2000 in evropski konzorcij EADS s typhoonom.

Orbitalni testni letalnik

Boeingov testni orbitalni letalnik (OTV – Orbital Test Vehicle) brez posadke X-37B za večkratno uporabo je bil uspešno izstreljen 22. aprila letos. V vesolju naj bi ostal do 270 dni v vlogi raziskovalne ploščadi in nosilne ploščadi za podporo satelitom in druge vesoljske tehnike.

Po majicah in igračah še letala

Kitajska je bila dolga leta država, kjer so zahodne korporacije in tudi manjša podjetja uspešno, predvsem pa za nizke cene, kupovala izdelke široke potrošnje. Od igrač, tekstila, raznovrstnega kiča, pa do v zadnjem času vse bolj izpopolnjenih polizdelkov in visoko tehnoloških izdelkov.

Vojna preko spleta

Sredi julija smo tudi v Sloveniji spoznali, da so računalniška kazniva dejanja že davno presegla okvire »medsebojnega postavljanja« mladih računalničarjev in računalniškega piratstva. Sedaj je to industrija z (možnimi) velikimi dobički.

Revitalizacija liderstva

Obnova ameriške družbe in revitalizacija liderstva Združenih držav v svetu sta ključna pojma v Strategiji nacionalne varnosti ZDA. Oborožene sile predstavljajo temeljni kamen nacionalne varnosti, ki jo najbolj ogroža terorizem. Skladno s tradicijo sprejme vsaka nova ameriška administracija svojo Strategijo nacionalne varnosti, tudi administracija novega ameriškega predsednika Obame je v maju sprejela svojo (National Security Strategy – May 2010).

Bitka za Veliko Britanijo

Letos mineva sedemdeset let od začetka bitke za Britanijo, v kateri si je nemška vojska v pripravi zračne prevlade za operacijo Morski lev, invazijo na Britansko glavno otočje, prvič v drugi svetovni vojno »polomila zobe«.

Oklepni vlak na soški fronti

Oklepni in oboroženi vlaki leta 1914 niso bili nič novega, uporabljali so jih namreč že konec 19. stoletja v ameriški državljanski vojni (1861 – 65), v francosko-pruski vojni, burskih vojnah v Afriki in v začetku 20. stoletja v rusko-japonski vojni. Najštevilčnejša uporaba oklepnih in oboroženih vlakov je bila med drugo svetovno vojno na ruskem bojišču in na Balkanu.

Noži Heckler & Koch

Že vrsto let je kar običajna praksa, da lastniki prestižnih in uveljavljenih blagovnih znamk svojo ponudbo razširijo in blagovno znamko tržijo tudi na izdelkih, s katerimi te znamke kupci pred tem niso povezovali. Nič čudnega torej ni, da se je za podobno prakso odločilo tudi podjetje Heckler & Koch, katerega ime je že več kot pol stoletja sinonim za vojaško, policijsko in tudi civilno orožje vrhunske kakovosti.

Bowie in njegovi noži

Danes je le malo pravih ljubiteljev nožev, ki nimajo Bowie noža. Skoraj vsi veliki izdelovalci nožev imajo v svojih proizvodnih programih tudi Bowie nož. Poleg zvenečega imena spremlja te nože še vrhunska izdelava in temu primerna cena.

Dodatne informacije

Teža 0.1 kg

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Revija Obramba september 2010”