Revija Obramba december 2011

3,94 

e-Obramba

Kategorija: Značke: ,

Opis

V reviji Obramba, december 2011, si preberite:

3 SPOSOJENI KOMENTAR

Za razvoj potrebna energija

4 BREZ POLOTOV UČINKOVITEJŠI

Združevanje in souporaba obrambnih zmogljivosti (ang. Pooling & Sharing (P&S)) je eden od novejših konceptov na obrambnem področju v EU, ki ga dopolnjuje podoben koncept bistroumne obrambe (ang. Smart Defense) v Natu ter primerljive regionalne pobude, npr. srednjeevropska, v kateri sodeluje šest držav – Češka, Slovaška, Avstrija, Madžarska, Slovenija in Hrvaška.

7 AGRESIJA, KI ŠE TRAJA

Minska polja v BiH

9 DOGODKI MESECA

11 SKRATKA

16 GROŽNJA JEDRSKEGA PROGRAMA

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (International Atomic Energy Agency – IAEA) je osmega novembra izdala doslej najbolj obremenjujoče poročilo o iranskem jedrskem programu. Na 25. straneh tega poročila agencije Združenih narodov, ki spremlja civilno rabo jedrske energije po svetu in se zavzema za dosledno spoštovanje mednarodnega sporazuma o neširjenju jedrskega orožja, sicer ne piše, da Iran izdeluje jedrsko orožje oziroma si prizadeva za to. Toda sporočilo dokumenta je jasno: Iran je imel strukturiran program za razvijanje jedrskega orožja vsaj do lani.

19 LETALSTVO V MODELIH

Muzeji radovljiške občine so pripravili razstavo, ki je novost tudi za njihovo raznoliko dejavnost: pretežno z modeli so prikazali velik del in glavno razvojno črto v zgodovini slovenskega letalstva.

22 OD BOJEVNIKA DO MIROVNIKA

26 OROŽJE ZA PODPORO – H&K GMG

V Nemčiji je več proizvajalcev, ki se lahko pohvalijo s 100, 200 ali celo 300 leti proizvodnje orožja. Tovarne Heckler & Koch ni med njimi, pravzaprav je še do stoletnice kar daleč, saj je bila ustanovljena »šele« leta 1949 v Oberndorfu ob reki Neckar na zahodu Nemčije. Izdelali so tudi avtomatski top GMG, ki ga podrobno predstavljamo.

31 PRILOGA: PODMORNICA P-913 ZETA

Zanimivo je bilo kar nekaj let spremljati dogajanje v zvezi s pridobivanjem muzejskega eksponata – podmornice P-911 zeta iz Boke Kotorske v Črni gori. Dogovor o donaciji podmornice Sloveniji so sklenili hitro, vse, kar je sledilo, je bilo precej bolj zapleteno. A vse ovire so premagali člani društva za ohranjanje podmorniške tradicije Podmorničar, ki deluje v okviru Zveze slovenskih častnikov.

39 NOVI PRISTOPI

Artilerija: natančni udari iz majhnega paketa

42 NEMŠKI »PANCERJI«

Nemška vojska je za velik del sveta sinonim vzornega načrtovanja, odlične tehnike, ustrezno usposobljenih uporabnikov in temu primernih rezultatov. Za njene nakupe skrbi Inštitut za razvoj in nakupe v BWB v Koblenzu, ki je po vseh merilih med najboljšimi, čeprav se domača vojaška industrija neredko zmrduje nad njim z očitki, da prepogosto išče dlako v jajcu in se zato razvojni projekti vlečejo v nedogled.

48 ZRAČNA OBRAMBA ZAHODA

Sistemi zračne obrambe srednjega dosega – 2.

53 CV90 ARMADILLO

Na lanski razstavi Eurosatory v Parizu je švedska družba BAe Global Combat Systems Oroskoldsvik predstavila svoje novo modularno oklepno transportno vozilo, razvito skladno z novimi standardi zaščite in gibljivosti.

56 PRVA KRIŽARSKA VOJNA

Izkušnje vojskovanja – 4.

KALIBER

59 SIG SAUER P226 BLACKWATER TACTICAL

Pištola SIG Sauer P226 nikakor ni od včeraj. Zasnovali so jo z namenom, da bi se potegovala za mesto nove pištole ameriške vojske, ki naj bi nasledila legendarni Coltov model 1911. In res sta se med številnimi kandidat(kam)i na preizkušanjih leta 1984 zadovoljivo odrezali dve pištoli: Beretta 92F in SIG Sauer P226.

63 DVOBOJNE PIŠTOLE

Razvoj perkusijskega orožja se je nekako ujemal z obdobjem, ko so bili dvoboji z ognjenim strelnim orožjem še na vrhuncu. Dvoboji so imeli v tistih časih pomembno mesto v visoki družbi, tako da so puškarji orožje pogosto izdelovali prav za ta namen.

Dodatne informacije

Teža 0.1 kg

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Revija Obramba december 2011”