Revija Obramba november 2011

3,94 

e-Obramba

Kategorija:

Opis

V reviji Obramba, november 2011, si preberite:

Uvodnik

»Veseli smo vaše podpore«

Intervju: brigadni general afganistanske vojske Fazal Mohammad Junbish

Dogodki meseca

Skratka

Zoperstavljanje terorizmu

Ministrstvo za obrambo ob sodelovanju z Veleposlaništvom ZDA, Centrom za civilna vojaška razmerja (CCMR) iz Montereya in Institutom za korporativne varnostne študije (ICS) organiziralo mednarodno konferenco, ki je že četrta po vrsti v sklopu tematike, povezane s procesi zoperstavljanja terorizmu. Letošnja mednarodna konferenca z naslovom Izzivi zoperstavljanja terorizmu v regiji jugovzhodne Evrope in vsebinskim naslovom Zaščita kritične infrastrukture – danes in jutri

Moamer El Gadafi

Še zdaj niso popolnoma jasne okoliščine njegove smrti v mestu Sirte, v bližini katerega se je pred 69 leti rodil Moamer Mohamed Abu Minjar al Gadafi, polno ime sina puščave, kot se je sam rad imenoval. Morda je najbolj verjetna različica zadnjih trenutkov libijskega diktatorja, da so konvoj njegovih vozil na begu iz Sirte napadla francoska letala. Ranjeni Gadafi je poiskal zatočišče v odtočni cevi. Iz nje so ga potegnili uporniški vojaki in ga linčali.

Silver shield

Vaja celotnega spektra operacij FSO v Nemčiji

Skoraj celoten mesec oktober je v Večnacionalnem združenem centru za usposabljanje JMRC (Joint Military Readiness Center) v Hohenfelsu v Zvezni republiki Nemčiji potekala vaja enot zavezništva FSO 2011, na kateri je sodelovalo okoli 650 pripadnikov in pripadnic Slovenske vojske z več kot 100 bojnimi in nebojnimi vozili.

Čistilec neba

Artilerijski sistem zračne obrambe DRACO

Zračna obramba vzhoda

Protiletalske rakete sodijo na eno redkih področij, kjer je neskladje v tehnologiji in kvaliteti med vzhodom in zahodom ostalo primerljivo in kjer so Rusi zmogli toliko moči in denarja, da se jim razvoj ni povsem ustavil. Podoben trend beležimo pri letalih, povsod drugje pa je krivulja zmožnosti in kvalitete precej padla.

UAV Scout v Libiji

Izvidnik Ahrlac

Sedemindvajsetega septembra letos sta dve južnoafriški podjetji (Aerosud, Paramount Group) predstavili, kot sta ga sami poimenovali, prvo vseafriško vojaško letalo.

Patruljna vozila posebnih enot v Afganistanu

Tokrat ne opisujemo vozne tehnologije klasičnih vojska, temveč vozila, ki jih za patruljiranje uporabljajo »posebne (specialne) enote« – izjemno izurjeni vojaki, katerih usposabljanje stane državo tisočkrat več kot usposabljanje navadnega vojaka. Pripadniki teh enot so po vojaških karakteristikah skoraj nadljudje, tako da jih pogosto primerjamo s pojmom »rambo« po istoimenskem filmu.

Današnji bombometi

Izstrelki majhnega kalibra s svinčenim jedrom, ki so značilni za strelivo brzostrelk, pušk in mitraljezov, so pri uničevanju žive sile in nezaščitenih sredstev precej manj učinkoviti od izstrelkov večjega kalibra z eksplozivno polnitvijo. S svinčenkami je potrebno zadeti cilj, medtem ko izstrelki z eksplozivno polnitvijo ogrožajo cilj že pri zadetku v njegovo bližino.

Varnost na naših cestah

Gotsko obleganje Rima

Izkušnje vojskovanja – 3.

Vzhodnorimski cesar Justinijan (527-565) je leta 533 poslal nad zadnje gotske voditelje svojega sposobnega generala Belisariusa, ki je napadel in hitro uničil kraljevino Vandalov v severni Afriki in nato preko Sicilije napadel Gote v Italiji. Uspelo mu je zavzeti Neapelj in nato še Rim, vendar se je februarja leta 537 v Rimu sam znašel kot obleganec ostrogotskega kralja Vitigisa.

Reinkarnacija bojevnika

Spydercov warrior

Zgodbo o bojnem nožu, ki je dosegel status legende, lahko povemo na mnogo načinov. A kot je za legende značilno, je marsikatera verzija pripovedi okrašena, zamegljena in bolj ali manj oddaljena od resnice. Zgodba o nožu v tem prispevku, se je začela pred več kot enim letom, ko smo se na predstavitvi novosti pri Spydercu srečali z Guyem Rafaelijem.

Večstrelne pištole

Perkusijske pištole -2.

Vzpon revolverjev se je začel že v 40. letih 19. stoletja, vseeno pa so perkusijske pištole ostale v uporabi, tudi državnih služb, vse do konca 60. let istega stoletja, ko se je dokončno poslovil tudi sam perkusijski sistem. Da pa bi se pištole lahko merile z revolverji, so puškarski mojstri preizkušali najrazličnejše tehnične rešitve, s katerimi so jim poskušali povečati ognjeno moč in učinkovitost.

Dodatne informacije

Teža 0.1 kg

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Revija Obramba november 2011”