Revija Obramba, november 2014

3,95 

e-Obramba

Kategorija:

Opis

  • Kazalo vsebine
  • Vsebina
3 UVODNIK
4 INTERVJU: Valter Vrečar, načelnik CVŠ
10 PONOSNI – ZA DOMOVINO
Območno združenje ZSČ Laško
12 SKRATKA

OSREDNJE TEME
18 TEŽAK BOJ Z EBOLO
– Aktualni komentar

OPREMA IN SISTEMI
21 OBOROŽEN NAPAD NA ISLAMSKO DRŽAVO
24 GAMS – PALANCA NEGRA

SPECIALIST
28 USPOSABLJANJE ODDELKOV MITREALJEZOV V 10. PEHP
30 RDEČO BARETKO SI MORAŠ PRISLUŽITI
32 STOLP 2014
34 … PA NE WINSTON
Britanski tanki churchill iz 2. sv. v.
40 UMETNI NOS
42 PANCIR (SA-22 GREYHOUND)

47 MINE DA ALI NE?
56 NOVA KNJIGA: MISIJA AFGANISTAN
58 MUMYO V VOJSKI IN ŠPORTU

KALIBER
61 TEST: SVETILKA OLIGHT H25 WAVE
63 LA JAVELLE
Zanimiv francoski revolver

OD POVELJSTVA DO ZAVODA ALI KAJ JE NOVEGA V »STARI VOJAŠKI ŠOLI«
Marca leta 2014 je vodenje Centra vojaških šol prevzel polkovnik mag. Valter Vrečar. To zanj ni prvo službovanje v vojaškem šolstvu, saj je kot pomočnik načelnika za operativne in učne zadeve v Šoli za častnike, torej v vojaškem šolstvu, že služboval v letih 1993 in 1994. Po dvajsetih letih se je ponovno znašel v novih okoliščinah na starem področju. Ravno letos mineva deset let, odkar se je Slovenija in z njo Slovenska vojska pridružila zavezništvu. Zadnjih nekaj let je v Natu na področju vojaškega izobraževanja in usposabljanja najpomembnejša kakovost, ki se spogleduje s kakovostnimi kazalci v javnem izobraževalnem sistemu. O tem, kaj je novega v »stari vojaški šoli« oziroma v Vojaškem objektu Kadetnica v Mariboru, smo se pogovarjali s polkovnikom mag. Valterjem Vrečarjem.

TEŽAK BOJ Z EBOLO
Širjenje bolezni je vedno nekaj srhljivega, še posebej, če veljajo za težko ozdravljive s številnimi smrtnimi žrtvami. V zgodovino človeštva se je za večne čase zapisala »črna smrt« –bubonska kuga sredi 14. stoletja. Svoj vrh je v Evropi dosegla med letoma 1346 in 1353. Obstaja več mrakobnih zapisov o širjenju te bolezni, o obupnih poskusih tedanjih zdravnikov, da bi jo ustavili, o ljudeh, ki so bežali pred njo. Večina jo je dojemala kot božjo kazen za grehe, čeprav je jemala tako poštene kot hudobne, plemiče in berače.

GAMS – PALANCA NEGRA
Najnovejši proizvod oklepne tehnike in bojnih sredstev beograjskega zasebnega podjetja Jomil srbske namenske (obrambne) industrije je funkcionalen prototip večnamenskega lahkega oklepnega vozila za uporabo na težavnih terenih. Proizvajalec pri proizvodnji uspešno sodeluje s slovenskim podjetjem Acroni.

USPOSABLJANJE ODDELKOV MITRALJEZOV 10. PEHP V prvi polovici oktobra je potekalo dvotedensko usposabljanje oddelkov (posadk) mitraljezov FN MAG 7,62 mm, katerega so pripadniki oddelkov zaključili s taktično vajo z bojnim streljanjem. V času usposabljanja so se urili iz oborožitve in taktike uporabe orožja, delovanje posameznika so združili z izvajanjem taktičnih postopkov posadk ter izvedli dnevno in nočno streljanje.

CHURCHILL …, PA NE WINSTON
Ob opisovanju zgodovine, težav in stranpoti britanskega tankovskega razvoja, slovite definicije »mrtvi ob projektiranju«, ne moremo mimo še enega tanka z otoka, za keterega velja vse nevedeno: pehotnega tanka churchill. Pehotni tanki so se, razen v izjemno majhni najvišji hitrosti, prilagojeni pehoti in močnem oklepu, precej razlikovali od »križarskih« bojnih tankov, kljub temu pa je Winston Churchill dobil tank, ki je bil takrat najboljše, kar so Britanci imeli. Obstaja tudi možnost, da je tank dobil ime po prvem vojvodi Marlborougha, sicer predniku Winstona – Johnu Churchillu, poveljniku britanske vojske v vojni s Španijo –, vendar je ta možnost majhna.

Pancir – Панцирь
Pancirja – najnovejši sistem ruske taktične protizračne obrambe – smo pustili za na konec iz več razlogov, recimo: je najnovejši in najboljši (S – ruske oznake, SA – NATO, ameriške oznake). Ta cenovno redko komu dostopen in učinkovit sistem PZO (protizračne obrambe) je dostopen tudi režimom, ki NATU in Američanom niso najbolj pogodu – recimo Siriji in Assadu. Je prvi od sistemov, ki so nastali v KBP Tula z dokaj konkretnim namenom: rezultati iraške, sirske, libijske in ostalih vojn so pokazali na težave, ki jih imajo z ruskim orožjem oborožene enote PZO z ameriško protiradarsko raketo AGM-88 HARM (Texas Instruments, danes jo proizvaja Raytheon).

MINE DA ALI NE?
Četudi so se v Oslu leta 1997 številne države – po predhodni daljši intenzivni kampanji nevladnih organizacij, ki je imela globalne razsežnosti – z mednarodno Konvencijo o prepovedi proizvodnje, skladiščenja, širjenja in uporabe protipehotnih min ter njihovega uničevanja (angl. Convention on the Prohibition of the Use, Stockpiling, Production and Transfer of Anti-Personnel Mines and Their Destruction) – dogovorile, da ne bodo več razvijale, proizvajale, skladiščile, izvažale niti uporabljale min za kopensko bojevanje ter da jih bodo uničile, in je za tem to konvencijo že do konca leta v Ottawi podpisalo 122 držav (do leta 2013 pa 161 držav, med njimi tudi Slovenija!), je poznejša praksa v številnih oboroženih spopadih doslej pokazala, da je minsko orožje na kopnem še naprej povzročalo človeške žrtve.

PREIZKUSILI SMO NAGLAVNO LED SVETILKO OLIGHT H25 WAVE
Olight, eden od vodilnih proizvajalcev baterijskih svetilk, je konec letošnjega poletja na trg dal novo naglavno baterijsko svetilko Olight H25 wave s svetilnostjo 800 lumnov, katere snop nevtralne bele svetlobe doseže tudi več kot 200 metrov oddaljene predmete.

Dodatne informacije

Teža 0.1 kg

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Revija Obramba, november 2014”